Image default
Διεθνή

Τουρκία: Ο Εκρέμ Ιμάμογλου απειλείται με αποκλεισμό από την πολιτική για τέσσερα χρόνια

Αναβλήθηκε για τις 11 Νοεμβρίου η δίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που θα δικαστεί για «εξύβριση» στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να απειλείται με «έξωση» από την πολιτική ζωή εννέα μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Η δίκη του επρόκειτο να αρχίσει σήμερα, ωστόσο πήρε αναβολή. Ο Ιμάμογλου θεωρείται ως ο πλέον σημαντικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023 και ορισμένοι θεωρούν ότι η υπόθεση εντάσσεται στα σχέδια του Ερντογάν να τον θέσει εκτός πολιτικού παιχνιδιού.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης απειλείται με έκπτωση του αξιώματός του και με αποκλεισμό από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια. Ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ δήλωσε ότι κάθε καταδίκη σε φυλάκιση άνω του ενός έτους σημαίνει αυτόματη εξαίρεση από την πολιτική ζωή. Ο ίδιος ελπίζει σε επιβολή προστίμου. Ωστόσο ο εισαγγελέα ζήτησε τον Απρίλιο να του επιβληθεί φυλάκιση 14 μηνών.

Σημαντικός αντίπαλος του Ερντογάν

Πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο του 52χρονου δημάρχου Κωνσταντινούπολης τον καλύτερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για να αναμετρηθεί στον Ιούνιο στις προεδρικές εκλογές.

Σημαντική θεωρήθηκε η νίκη του στις δημοτικές εκλογές, όταν πήρε από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολιτικά πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης, σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες.

Αρχικά, τον Μάρτιο του 2019, η οριακή του νίκη στις εκλογές ακυρώθηκε, καθώς η τουρκική ηγεσία δεν μπορούσε να αποδεχθεί ότι έχασε τον δήμο Κωνσταντινούπολης. Τρεις μήνες αργότερα, ο Ιμάμογλου κατέγραψε ευρεία νίκη στην επαναληπτική ψηφοφορία. Έτσι το AKP και ο Ερντογάν έχασαν τη λαϊκή στήριξη στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και οικονομική της πρωτεύουσα. Για τον ίδιο τον Ερντογάν, η ήττα είχε και συμβολική αξία, καθώς από τον συγκεκριμένο δήμο ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή.

Οι «ηλίθιοι» και τα δικαστικά μπλεξίματα

Λίγους μήνες μετά τη νίκη του, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι αυτοί που ακύρωσαν την εκλογή του ήταν «ηλίθιοι». Ο ίδιος επανέλαβε τη λέξη που πριν λίγες ώρες είχε χρησιμοποιήσει εις βάρος του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η χρησιμοποίηση του χαρακτηρισμού στοιχειοθετεί την κατηγορία της «εξύβρισης», με αποτέλεσμα η τύχη του Ιμάμογλου πλέον να κρίνεται από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν εξουδετερώνει τους αντιπάλους του

Η κατηγορία της «εξύβρισης» είναι άλλωστε και η αγαπημένη του καθεστώτος Ερντογάν. Με τον τρόπο αυτό, εξουδετερώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους, όταν δεν δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για «τρομοκρατία».

«Για να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, πρόκειται για πολιτική υπόθεση…οι πλευρές της διαφοράς είχαν μία λεκτική αντιπαράθεση έπειτα από πολιτική διαμάχη. Δεν έγινε καμία αναφορά σε δημόσιο θεσμό», λέει ο δικηγόρος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Δεν είναι ο μόνος που εκτιμά ότι η δίωξη είναι πολιτική.

«Ο κίνδυνος είναι πραγματικός»

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα είναι παρών στην ακροαματική διαδικασία. Η χειρότερη εξέλιξη είναι πιθανή, δηλώνει ο Σινάν Ιλγκέν, διευθυντής του think tank «Edam» με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

«Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ένας από τους βασικούς εν δυνάμει υποψήφιους της αντιπολίτευσης για την προεδρία «και παραμένει δημοφιλής, παρά τα παραστρατήματα», λέει αναφερόμενος στην διαχείριση της χιονοθύελλας που παρέλυσε τον περασμένο Ιανουάριο την τουρκική μεγαλούπολη. «Η εξουσία είναι πιθανόν να έχει την τάση να τον θέσει εκτός παιγνιδιού. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός…και θα συνιστούσε τεχνητή ανάμειξη την δημοκρατική διαδικασία», λέει ο Σινάν Ιλγκέν.

«Στην περίπτωση αυτή η αντιπολίτευση θα βρεθεί με δεμένα τα χέρια: δεν θα μπορεί να αναλάβει το ρίσκο να καλέσει σε λαϊκή διαμαρτυρία, φοβούμενη ότι θα της επιρρίψουν την ευθύνη για την καταστολή που θα ακολουθούσε», εξηγεί.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016, το τουρκικό καθεστώς έχει προχωρήσει σε πάνω από 300.000 συλλήψεις, κυρίως στις τάξεις της αστυνομίας, του στρατού, της δικαιοσύνης και μεταξύ της τουρκικής διανόησης. Δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, υπερασπιστές δικαιωμάτων και ελευθεριών έχουν επιλέξει την εξορία για να γλιτώσουν από το κύμα γενικής καταστολής.

Ειδήσεις σήμερα:



Όπου φύγει-φύγει οι Ρώσοι μετά την επιστράτευση Πούτιν – Aνάρπαστα τα αεροπορικά εισιτήρια

Επιχείρηση «Χρυσή Σφαίρα»: Η επιθυμία του Καρόλου για «λιτή τελετή στέψης» και η πιθανή ημερομηνία

Επαγγελματικά προβλήματα και συνωμοσίες επικαλέστηκε ο Πάνος Αργιανίδης για το αμόκ του

Σχετικα αρθρα

Γαλλία: Μόνο το… 3% των νέων 18-24 ετών θα ψηφίσει το ψηφοδέλτιο του Μακρόν στις ευρωεκλογές

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

Η Πορτογαλία πρέπει να «πληρώσει το κόστος» για τη δουλεία και τα αποικιοκρατικά εγκλήματα, λέει ο πρόεδρος της χώρας

admin

Στις ΗΠΑ, η πολιτεία Τενεσί αποφασίζει οι εκπαιδευτικοί να φέρουν οπλισμό

admin

Aεροσκάφος μεταφοράς φορτίου με δυο επιβαίνοντες συντρίβεται στις ΗΠΑ

admin

Οι ΗΠΑ επιβάλλoυν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ

admin

Δίκη Τραμπ: Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνήσει να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του

admin

Γερμανία: Συνεχίζεται η δημοσκοπική πτώση της AfD, τρίτο κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες

admin

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδικάζει τη φυλάκιση δικαστή του ΟΗΕ στην Τουρκία

admin

Ιταλία: 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπό κράτηση για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων

admin

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης

admin

Συνάντηση του Μακρόν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο – Στο επίκεντρο Ουκρανία και Ολυμπιακοί Αγώνες

admin