Image default
BLOOMBERG

Bloomberg: Οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3% μέχρι τον Μάιο

Οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα για τo ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παγκοσμίως εντείνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Τα swaps που συνδέονται με τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι θα αυξήσεις το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% έως τον Μάιο, διπλάσιο από το επίπεδο που αναμενόταν στην αρχή του μήνα, αναφέρει το -.

Ανάλογα είναι τα πονταρίσματα και για την τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα την Πέμπτη – με το βασικό επιτόκιο να αυξάνεται για λίγο στο 5% για τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η ξέφρενη άνοδος των στοιχημάτων για υψηλότερο κόστος δανεισμού εντάθηκε από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη να αυξήσει τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της μονάδας και την εκ νέου αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την απειλή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δείχνει επίσης ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, που έχει αποδειχθεί πολύ πιο επίμονη από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Betting on Hawks | Traders wager on the ECB delivering an additional 225bps of hikes by June
Οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ που θα προχωρήσει σε επιπλέον αυξήσεις 225 bps έως τον Ιούνιο

«Ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος από αυτό που ήθελαν οι κεντρικές τράπεζες και αποδεικνύεται επίσης δύσκολο να προβλεφθεί», έγραψε σε σημείωμα ο στρατηγικός αναλυτής της Jefferies International, Mohit Kumar.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σωρευτικά κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Αύξησαν το κόστος δανεισμού κατά τρία τέταρτα της μονάδας στο 0,75% νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν τον πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιο ρυθμό ρεκόρ 9,1%.

Οι traders αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πραγματοποιήσει την έβδομη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων αργότερα σήμερα. Είναι επίσης πιθανό να επιβεβαιώσει τα σενάρια για πώληση περισσότερων από τα ομόλογα των 895 δισεκατομμυρίων στερλίνων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Αυξάνει τις προβλέψεις της για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed

Σχετικα αρθρα

Στα 700 δις € το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

admin

Γερμανία: Συμφωνία με το Κατάρ για προμήθεια LNG

admin

Elon Musk: Γιατί απειλεί με πόλεμο την Apple – Κίνδυνος για τα έσοδα του Twitter

admin

Blueground: Το επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι ADQ επενδύει στην ελληνική startup

admin

Πετρέλαιο: Βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021

admin

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εκπέμπει SOS καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τη ζήτηση

admin

Βρετανία: Γιατί εξαφανίζονται τα αυγά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

admin

Warren Buffett: Δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ύψους 758 εκατ. δολαρίων

admin

ΕΕ: Επιδιώκει ενεργειακή συμφωνία εν μέσω διχασμού των κρατών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

admin

Bloomberg: H Ε.Ε. εξετάζει πλαφόν 65-70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

admin

Πράσινο φως για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο – 3,5 εκατ. δολάρια ανά δόση

admin

Credit Suisse: Προειδοποιεί για ζημιές 1,6 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο

admin