Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

H Fed,τα επιτόκια και η επικείμενη ύφεση

 Το αδιέξοδο της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού αφήνει ελάχιστες ελπίδες ότι οι πτωτικές αγορές φέτος θα τελειώσουν σύντομα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σηματοδοτούν ότι τα επιτόκια αυξάνονται ταχύτερα και υψηλότερα από ό,τι περίμεναν πολλοί επενδυτές.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και έδειξε ότι το επιτόκιο πολιτικής της θα αυξανόταν κατά 4,4% μέχρι το τέλος του έτους και θα έφτανε στο 4,6% μέχρι το τέλος του 2023, μια τροχιά πιο απότομη και μεγαλύτερη από ό,τι είχαν τιμολογήσει οι αγορές.

Οι επενδυτές είπαν ότι η επιθετική πορεία υποδηλώνει μεγαλύτερη αστάθεια σε μετοχές και ομόλογα σε ένα έτος που έχει ήδη δει τις πτωτικές αγορές και στις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθώς και κινδύνους ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα βυθίσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

“Η πραγματικότητα έρχεται για τις αγορές όσον αφορά τα μηνύματα από τη Fed και τη συνέχιση αυτού του προγράμματος για να αυξηθούν τα επιτόκια, για να φτάσουν τα επιτόκια σε περιοριστικά εδάφη”, δήλωσε ο Brian Kennedy, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Loomis Sayles. «Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε δει ακόμη την κορύφωση των αποδόσεων, δεδομένου ότι η Fed θα συνεχίσει να κινείται και η οικονομία συνεχίζει να αντέχει».

Οι μετοχές υποχώρησαν μετά τη συνεδρίαση της Fed, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,7%. Οι αποδόσεις των ομολόγων, που κινούνται αντιστρόφως στις τιμές, εκτοξεύτηκαν υψηλότερα με την απόδοση δύο ετών να ξεπερνά το 4% στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 και τις αποδόσεις των 10ετών να αγγίζουν το 3,640%, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2011. Αυτό άφησε την καμπύλη αποδόσεων ακόμη πιο ανεστραμμένη ένα σήμα διαφαινόμενης ύφεσης.

Ο S&P 500 υποχωρεί κατά 20% φέτος, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα είχαν τη χειρότερη χρονιά τους στην ιστορία. Αυτές οι μειώσεις σημειώθηκαν καθώς η Fed έχει ήδη σφίξει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης φέτος.

«Τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία πιθανότατα θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται καθώς οι επενδυτές θα συγκρατηθούν και θα είναι λίγο πιο αμυντικοί», δήλωσε ο Eric Sterner, επικεφαλής επενδύσεων της Apollon Wealth Management.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να συνεχίσουν να αμβλύνουν τη γοητεία των μετοχών, είπε ο Στέρνερ.

«Μερικοί επενδυτές μπορεί να κοιτάξουν τις αγορές μετοχών και να πουν ότι ο κίνδυνος δεν αξίζει τον κόπο και μπορεί να μετατοπίσουν περισσότερες από τις επενδύσεις τους στην πλευρά του σταθερού εισοδήματος», είπε. «Μπορεί να μην δούμε τόσο ισχυρές αποδόσεις στις αγορές μετοχών στο μέλλον τώρα που τα επιτόκια έχουν ομαλοποιηθεί κάπως».

Πράγματι, το μέσο πολλαπλάσιο της προθεσμιακής τιμής προς τα κέρδη στον S&P 500 ήταν περίπου 14 το 2007, την τελευταία φορά που το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed ήταν 4,6%. Αυτό συγκρίνεται με ένα προθεσμιακό P/E λίγο πάνω από το 17 σήμερα, υποδηλώνοντας ότι οι μετοχές ενδέχεται να πρέπει να υποχωρήσουν περαιτέρω καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.

“Ο Πάουελ τραβάει μια γραμμή στην άμμο και παραμένει πολύ αφοσιωμένος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και δεν ανησυχεί τόσο για τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία σε αυτό το σημείο”, δήλωσε ο Άντερς Πέρσον, επικεφαλής επενδύσεων παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος στη Nuveen. «Έχουμε περισσότερη αστάθεια μπροστά μας και η αγορά θα πρέπει να επανέλθει σε αυτήν την πραγματικότητα».

Οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα μετρητά φέτος καθώς αναζητούν καταφύγιο από την αστάθεια της αγοράς, ενώ βλέπουν επίσης την ευκαιρία να αγοράσουν ομόλογα μετά την καταστροφή της αγοράς. 

Πολλοί πιστεύουν ότι οι υψηλές αποδόσεις είναι πιθανό να κάνουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ελκυστικά για τους επενδυτές που αναζητούν εισόδημα τους επόμενους μήνες. Η μορφή της καμπύλης αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονται πάνω από τα πιο μακροπρόθεσμα, υποστηρίζει επίσης την προσοχή. Γνωστό ως ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, το φαινόμενο έχει προηγηθεί παλαιότερων υφέσεων.

«Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ουσιαστικά πού πηγαίνει η καμπύλη», δήλωσε ο Τσαρλς Κάρι, διευθύνων σύμβουλος, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της US Fixed Income στη Xponance, ο οποίος είπε ότι το ταμείο του σκέφτεται «πολύ συντηρητικά» και κατέχει περισσότερα ομόλογα από ό,τι στο το παρελθόν.

Ο Peter Baden, CIO της Genoa Asset Management και Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Σειράς Benchmark των ΗΠΑ, μιας συλλογής προϊόντων ETF του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, είπε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις στο σύντομο άκρο της καμπύλης αποδόσεων του Treasury ήταν ελκυστικές. Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ύφεσης αύξησαν επίσης τη γοητεία των μακροχρόνιων ομολόγων.

Παρομοίασε τη στάση του Πάουελ για τον πληθωρισμό με αυτή του πρώην προέδρου της Fed, Πολ Βόλκερ, ο οποίος δάμασε τις υψηλότερες τιμές καταναλωτή στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αυστηροποιώντας δραστικά τη νομισματική πολιτική.

“Ο Πάουελ λέει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Πρέπει να βάλουν φρένο στη ζήτηση και να την επαναφέρουν στην προσφορά. Αυτή είναι η στιγμή του Paul Volcker”, είπε.

Σχετικα αρθρα

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

admin

Στουρνάρας: Ναι μεν αλλά… για την πρόβλεψη των επιτοκίων

admin

Στουρνάρας: Ναι μεν αλλά… για την πρόβλεψη των επιτοκίων

admin

Oxford Economics: Πτώση στις τιμές των τροφίμων το 2024 – «Μοχλοί» σιτάρι και καλαμπόκι

admin

Πληρότητα 63,5% στα ξενοδοχεία Αθήνας το πρώτο τρίμηνο

admin

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

admin