Image default
BLOOMBERG

Isabel Schnabel (ΕΚΤ): Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω παρά την ύφεση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων παρά τις δυσμενείς προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Isabel Schnabel.

Ενώ η νομισματική ένωση των 19 μελών μπορεί να μείνει στάσιμη αντί να διολισθήσει σε ύφεση, η Γερμανία είναι λιγότερο πιθανό να αποφύγει μια συρρίκνωση, επισήμανε η Schnabel στη γερμανική ιστοσελίδα t-online, την Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός – ήδη ο υψηλότερος από τη δημιουργία του ευρώ και σχεδόν πέντε φορές από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%-, ίσως να μην έχει κορυφωθεί, τόνισε.

“Μια επικείμενη ύφεση θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό”, επισήμανε. “Φυσικά, το λαμβάνουμε αυτό υπόψη κατά την ρύθμιση της νομισματικής μας πολιτικής. Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια”.

Καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί τον στόχο μεσοπρόθεσμα, “είναι ακόμη πιο σημαντικό” να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα ότι οι άνθρωποι μπορούν να βασιστούν στην ΕΚΤ και ότι οι αυξήσεις των τιμών θα υποχωρήσουν ξανά, πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ ακολουθεί αυτό που ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos αποκάλεσε αυτή την εβδομάδα “μια λεπτή γραμμή”, καθώς οι αξιωματούχοι συμφωνούν στην ανάγκη αντιμετώπισης του πληθωρισμού, αλλά κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τις ήδη επιδεινούμενες προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης, εάν αυξήσουν πολύ ή πολύ γρήγορα τα επιτόκια.

Τα σχόλια της Schnabel έρχονται μετά την τελευταία κίνηση της Fed, η οποία αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη.

Καθώς απομένουν πέντε εβδομάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν την προτίμησή τους για την αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

“Περιμένω ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση”, εκτίμησε η Schnabel. “Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Αποφασίζουμε σε κάθε συνάντηση με βάση την αξιολόγηση όλων των οικονομικών και πληθωριστικών δεδομένων”, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη:

-: Οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3% μέχρι τον Μάιο

Goldman Sachs: Αυξάνει τις προβλέψεις της για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed

Σχετικα αρθρα

Στα 700 δις € το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

admin

Γερμανία: Συμφωνία με το Κατάρ για προμήθεια LNG

admin

Elon Musk: Γιατί απειλεί με πόλεμο την Apple – Κίνδυνος για τα έσοδα του Twitter

admin

Blueground: Το επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι ADQ επενδύει στην ελληνική startup

admin

Πετρέλαιο: Βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021

admin

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εκπέμπει SOS καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τη ζήτηση

admin

Βρετανία: Γιατί εξαφανίζονται τα αυγά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

admin

Warren Buffett: Δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ύψους 758 εκατ. δολαρίων

admin

ΕΕ: Επιδιώκει ενεργειακή συμφωνία εν μέσω διχασμού των κρατών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

admin

Bloomberg: H Ε.Ε. εξετάζει πλαφόν 65-70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

admin

Πράσινο φως για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο – 3,5 εκατ. δολάρια ανά δόση

admin

Credit Suisse: Προειδοποιεί για ζημιές 1,6 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο

admin