Image default
Ευρώπη

Η άνοδος των τιμών, όχι ο πόλεμος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Βούλγαρους

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους, η υπερβολική αύξηση των τιμών είναι πιο πραγματικός κίνδυνος από την εμβάθυνση του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό προκύπτει από διεθνή δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

Το 87,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος υπερβολικής αύξησης των τιμών στη Βουλγαρία. Ο δεύτερος φόβος (78,3%) είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία. Το 77,9% πιστεύει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Βουλγαρία να περιέλθει σε μόνιμη πολιτική αστάθεια.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι απαντήσεις «θα υπάρξει νέο κύμα μεταναστών στη Βουλγαρία» – 72,3%, «θα υπάρξει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος» – 69,4%, και μόνο τότε υπάρχει κίνδυνος να βαθύνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτή η απάντηση δόθηκε από το 56,3% των ερωτηθέντων. Το ερώτημα τέθηκε πριν από την τελευταία εντατικοποίηση της σύγκρουσης, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια οξύτητα για το θέμα αυτό, διευκρινίζει η Gallup.

Ο αριθμός των ατόμων που θεωρούν υπαρκτό τον κίνδυνο αναθεώρησης της θέσης της Βουλγαρίας έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι σχεδόν ίσος με εκείνους για τους οποίους υπάρχει κίνδυνος νέου μεγάλου κύματος covidκ – 35% προς 38%. Η βουλγαρική κοινωνία προφανώς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τον κίνδυνο να αναθεωρήσει η χώρα στην πράξη τις θέσεις της έναντι της Δύσης, πιστεύουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι η δομή των απαντήσεων στην ερώτηση αυτή δείχνει επίσης μια παρανόηση.

Οι κίνδυνοι για την καθημερινή ποιότητα ζωής στη Βουλγαρία γίνονται αντιληπτοί ως υπαρκτοί, ενώ οι κίνδυνοι της τρέχουσας γεωπολιτικής θεωρούνται επίσης υπαρκτοί, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Τα προβλήματα των τιμών κυριαρχούν στη συνείδηση των μαζών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι φόβοι για τον πόλεμο και συναφή θέματα είναι επίσης υψηλοί, αλλά δεν ξεχωρίζουν, αναφέρει η ανάλυση.

Σχεδόν το 70% θεωρεί ότι ακόμη και η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Αν και το ποσοστό αυτό είναι σχετικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τις ανησυχίες για το φυσικό αέριο, το γεγονός ότι η Βουλγαρία είναι στην πραγματικότητα εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας δεν φτάνει στον κόσμο. Οι κοινωνικοί αυτοματισμοί είναι ορατοί, γράφουν οι ερευνητές.

Όσο διακριτοί και αν είναι οι διάφοροι κίνδυνοι, μια συμβατική ρύθμιση δείχνει την προτεραιότητα των κοινωνικών έναντι των γεωπολιτικών θεμάτων. Το συμπέρασμα της Gallup είναι ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη σε μια κοινωνία με σοβαρή γήρανση, κοινωνικές ανισότητες και προδιάθεση σε μη δυτικές επιρροές. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει μια ορισμένη ευπάθεια απέναντι σε πιθανές εξωτερικές εξαρτήσεις.

Σχετικα αρθρα

Alibaba: Θεαματικό ράλι οι μετοχές – Τι περιμένουν οι επενδυτές

admin

Αλλαγή ηγεσίας στην UBS- Επιστρέφει ο Σέρτζιο Ερμότι

admin

Μπάιντεν: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη

admin

Ρωσία: Φόρος…υπέρ πίστεως και πατρίδας στις επιχειρήσεις που θέλουν να φύγουν

admin

Δίωξη στον Sam Bankman Fried για δωροδοκία Κινέζων αξιωματούχων

admin

Binance: «Απροσδόκητη και απογοητευτική η μήνυση από την CFTC»

admin

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

admin

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας

admin

ΕΕ: Συμφωνία για επέκταση του εθελοντικού στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%

admin

FTX: Πάνω από 40 εκατ. δολάρια έδωσε ο Bankman-Fried για να δωροδοκήσει Κινέζο αξιωματούχο

admin

Ταξίδι στην Ταϊβάν για υποστήριξη της δημοκρατίας, ενίσχυση της συνεργασίας: Πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής

admin

Ο Μακρόν επιδιώκει την επανασύνδεση με τα συνδικάτα, ενώ επιτίθεται στην Αριστερά

admin