Image default
Ευρώπη

Ακόμα μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον υπουργού από την σλοβένικη αντιπολίτευση

Οι αντιπολιτευόμενοι Σλοβένοι Δημοκράτες (SDS) κατέθεσαν χθες πρόταση δυσπιστίας κατά της υπουργού Εξωτερικών Τάνια Φάγιον, μόλις δύο ημέρες αφότου η υπουργός Εσωτερικών Τατιάνα Μπόμπναρ έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η πρόταση επικεντρώνεται σε ένα υπόμνημα προς τις διοικητικές μονάδες και τις διπλωματικές αποστολές για τη δημοσίευση μιας διεύθυνσης όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να στείλουν υπογραφές για την υποστήριξη των προεδρικών υποψηφίων.

Το έκαναν πρώτα για την υποψήφια Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, η οποία ήταν η πρώτη που είχε ζητήσει ένα τέτοιο υπόμνημα, και σύντομα ακολούθησαν και αρκετοί άλλοι υποψήφιοι.

Το SDS ισχυρίζεται ότι το υπόμνημα ευνοούσε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο και ότι το σύστημα διπλωματικών τηλεγραφημάτων είχε χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά, σύμφωνα με τον βουλευτή Φράνκ Μπρέζνικ.

Είπε ότι η Φάγιον ήταν υπεύθυνη για μια «επιλεκτική συλλογή υπογραφών για έναν μόνο υποψήφιο πρόεδρο, η οποία οδήγησε σε ανισότητα ενώπιον του νόμου».

Το εν λόγω τηλεγράφημα διέρρευσε στη δημοσιότητα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση του πρέσβη στις ΗΠΑ Τόνε Κάιτσερ, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι τράβηξε φωτογραφία του τηλεγραφήματος και την κοινοποίησε στον ηγέτη του SDS Γιάνεζ Γιάνσα, στενό πολιτικό σύμμαχό του, κατά παράβαση του νόμου και των κανόνων του υπουργείου Εξωτερικών.

Το SDS λέει τώρα ότι η ανάκληση παραβίασε τον νόμο περί εξωτερικών υποθέσεων, επειδή δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση με τον πρόεδρο Μπορούτ Παχόρ, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο για τους διπλωματικούς διορισμούς και ενέκρινε την ανάκληση απρόθυμα.

Μάλιστα, ο Μπρέζνικ παρουσίασε τον Κάιτσερ ως «πληροφοριοδότη» που αποκάλυψε την κατάχρηση του συστήματος διπλωματικών καλωδίων.

Η Φάγιον αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι πάντοτε σεβόταν το νόμο, γι’ αυτό και πρότεινε την ανάκληση του Κάιτσερ. Είπε ότι το είχε συζητήσει με τον πρόεδρο τρεις ημέρες πριν από την απόφαση της κυβέρνησης.

Είπε ότι ο Κάιτσερ την είχε απειλήσει με πρόταση δυσπιστίας πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, όταν τον ενημέρωσε ότι θα επέστρεφε στην πατρίδα του. «Έτσι, αυτές οι ρυθμίσεις είχαν ήδη γίνει, η πρόταση δυσπιστίας ετοιμαζόταν».

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin