Image default
Πολιτική

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην έναρξη της «ANIMASYROS 2022»: Ένα φεστιβάλ με το άρωμα των Κυκλάδων

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Το φετινό Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων που διεξάγεται στην Ερμούπολη της Σύρου τιμά τις χώρες της Βαλτικής

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε απόψε την έναρξη του «ANIMASYROS 2022 Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων», στο θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, το οποίο διεξάγεται για 15η συνεχή χρονιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και θα διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου, αποτελώντας το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη.

Κατά τον χαιρετισμό της, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για «ένα φεστιβάλ με το χρώμα και το άρωμα των Κυκλάδων, που δημιουργήθηκε από το μηδέν στην καρδιά του Αιγαίου και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα του είδους του παγκοσμίως, πόλος έλξης για τους κινηματογραφιστές του animation, επαγγελματίες και ερασιτέχνες».

Τόνισε, επίσης, ότι εντυπωσιάστηκε από το εύρος της θεματικής, την ποικιλία των μέσων και των τεχνικών και την ευαισθησία των δημιουργών, καθώς επιδιώκουν να μεταφέρουν ισχυρά κοινωνικά μηνύματα μέσω μιας ιδιαίτερης γλώσσας, που ενεργοποιεί τη φαντασία και διευρύνει την παραδοσιακή αφήγηση. «Να προσεγγίσουν τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου – πολέμους, προσφυγιά, πανδημία, κλιματική αλλαγή, μοναξιά, ανθρώπινες σχέσεις – με ποιητική ματιά, τόλμη, βάθος» σημείωσε.

Αναφερόμενη στις βαλτικές χώρες, που φέτος τις τιμά το Φεστιβάλ, με ένα εκτενές αφιέρωμα, υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, θαύμασε τον δημιουργικό πυρετό που κυριαρχεί σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και υπογράμμισε ότι περιμένει με ανυπομονησία να δει πώς έχει εξελιχθεί εκεί η τέχνη των κινουμένων σχεδίων.

«Με ανάλογο ενδιαφέρον και συγκίνηση θα υποδεχθούμε επίσης το αφιέρωμα στο σύγχρονο ουκρανικό animation» επισήμανε η Πρόεδρος, καθώς και «τις ελληνικές δημιουργίες, την ταινία για τον αισθαντικό Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου, και τις προτάσεις που αντλούν την έμπνευσή τους από τη Μικρασιατική Καταστροφή και φιλοξενούνται στα εργαστήρια κινουμένων σχεδίων του εκπαιδευτικού προγράμματος». Όπως παρατήρησε «Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε πώς διαχειρίζονται οι νέοι δημιουργοί αυτό το βαθύ συλλογικό τραύμα της νεότερης ιστορίας μας και πώς ζωντανεύουν στην οθόνη τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού».

Τέλος, συνεχάρη τη διοίκηση του ANIMASYROS για την άψογη διοργάνωση, τους φίλους και τους εθελοντές του Φεστιβάλ, τους συντονιστές – εκπαιδευτές, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στηρίζουν από το 2008 τον θεσμό και έκλεισε λέγοντας «Είναι μια συνάντηση αισθητική και πνευματική που μας μεταφέρει σε έναν μαγικό κόσμο. Ας τον απολαύσουμε».

Στη διάρκεια των εγκαινίων απηύθυναν επίσης χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Βασίλης Καραμητσάνης, ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα), ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλοποίησης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, καθώς και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικών Μέσων και Επικοινωνίας, Πάνος Κουάνης.

Στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε η νέα ταινία animation παραγωγής του Animasyros που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ, καθώς και η νέα ταινία της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα», αφιερωμένη αυτή τη φορά στον μεγάλο Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση «Θαλασσογραφίες» της συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Αύριο, η κυρία Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην ‘Ανω Σύρο.

- -

  • Οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και την Ουκρανία στη συνάντηση Δένδια – Νούλαντ
  • Μήνυμα Σχοινά στην Τουρκία: Όσοι δεν σέβονται αυτά που πρεσβεύει η ΕΕ δεν μπορούν να επωφελούνται από αυτήν
  • Μητσοτάκης στο CNN: Fake news και παράλογες κατηγορίες από την Τουρκία στο μεταναστευτικό

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ, στο κόκκινο έξι περιοχές

admin

Χωρίς μοντάζ: Δείτε τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα ολόκληρη για πρώτη φορά

admin

Παπανώτας μετά την αποπομπή του: «Οι βεδουίνοι της πολιτικής με φάγανε. Καλή χώνεψη » 

admin

Μαρινάκης: Η χώρα δεν περιμένει θαύματα, αλλά σκληρή δουλειά με αποτέλεσμα

admin

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στηρίζουμε τις μη μισθωτές μητέρες – Αποκαταστήσαμε μία μεγάλη αδικία

admin

Βορίδης: Η υποψηφιότητα Μπελέρη είναι ένας ισχυρός συμβολισμός και ένα ισχυρό μήνυμα και προς την Αλβανία και ευρύτερα

admin

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Είχαμε πει ότι θα κάνουμε την χώρα εργοτάξιο και τώρα τα έργα παραδίδονται

admin

Σοφία Μπεκατώρου: Χαίρομαι που το κόμμα έχει γρήγορα αντανακλαστικά, το πρώτο σχόλιο μετά την αποπομπή Παπανώτα

admin

Έκπληξη για τους Τούρκους τουρίστες στη Μυτιλήνη – Τους υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Δείτε φωτό

admin

Παρέμβαση Οικονόμου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου στην Αλβανία

admin

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

admin

Κικίλιας: Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία

admin