Image default
Ευρώπη

Η Πορτογαλία ελπίζει ακόμα στον αγωγό φυσικού αερίου MidCat προς τη Γαλλία

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξακολουθεί να πιστεύει ότι «θα μπορέσει να πείσει τη Γαλλία» να επιτρέψει διασυνδέσεις από την Ιβηρική Χερσόνησο για την παροχή αερίου και αργότερα υδρογόνου στην Ευρώπη, αλλά εξετάζει επίσης μια εναλλακτική σύνδεση μέσω της Ιταλίας.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία αναζωπύρωσαν τις συνομιλίες για το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου MidCat που θα συνδέει την Ισπανία και τη Γαλλία μέσω των Πυρηναίων, λέγοντας ότι θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή 7,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην κεντρική Ευρώπη, διπλασιάζοντας την τρέχουσα ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ο MidCat θα συμβάλει στη σύνδεση της Ευρώπης με το δίκτυο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ισπανίας, μια κίνηση που θα ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης στην τρέχουσα αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ωστόσο, το Παρίσι παραμένει απρόθυμο, λέγοντας ότι οι υπάρχουσες διασυνδέσεις υπολειτουργούν σήμερα και ότι ένας νέος αγωγός ορυκτού φυσικού αερίου δεν είναι απαραίτητος ενόψει των στόχων της Ευρώπης για καθαρή ενέργεια. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ωστόσο ότι είναι ανοιχτός στο να πεισθεί.

Σε συνέντευξή του στη Lusa στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τιάγκο Αντούνες επανέλαβε ότι, από την άποψη της Πορτογαλίας, «η λογική για την υλοποίηση αυτής της διασύνδεσης υπάρχει και είναι αρκετά προφανής και ενισχύθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία», γι’ αυτό και πιστεύει ότι θα είναι δυνατόν να αρθούν τα εμπόδια που έχει θέσει η Γαλλία για τη διέλευση του αγωγού μέσω των Πυρηναίων.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και πιστεύουμε ότι θα είναι δυνατόν να πείσουμε τη Γαλλία ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας, προς το συμφέρον της Ευρώπης, προς το παγκόσμιο συμφέρον της Ευρώπης, να είναι οι χώρες μας περισσότερο διασυνδεδεμένες ενεργειακά, διότι μόνο τότε θα είμαστε πιο ασφαλείς όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό», είπε.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin