Image default
Ευρώπη

Λύση για τον περιορισμό των Ρώσων τουριστών αναζητά η Φινλανδία

Η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση προκάλεσε μια γρήγορη αλλαγή πολιτικής στη Φινλανδία. Σε συνάντηση Τύπου στη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ της Τετάρτης (21 Σεπτεμβρίου), ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο (Πράσινοι) επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διυπουργική διαδικασία και ότι θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο μια νέα λύση.

Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία έχουν ήδη απαγορεύσει την είσοδο των Ρώσων. Η Φινλανδία έχει εμείνει στις συμφωνίες της ζώνης Σένγκεν και περίμενε κατευθυντήριες γραμμές σε επίπεδο ΕΕ. Κατά συνέπεια, η χώρα ήταν το μοναδικό χερσαίο σύνορο για την είσοδο των Ρώσων πολιτών στην ΕΕ.

Η ομιλία του Πούτιν κατέστησε αυτή την πολιτική περιττή. Η υπόθεση είναι ότι ο αριθμός των Ρώσων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα αυξηθεί. Συμμετέχοντας στη συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Χααβίστο ήταν ανένδοτος ότι είναι πλέον απαραίτητοι οι αυστηρότεροι περιορισμοί.

Την Πέμπτη (22 Σεπτεμβρίου), ο καγκελάριος της Δικαιοσύνης Τουόμας Πόυστι άνοιξε το δρόμο για νέες ρυθμίσεις. Μιλώντας στην ταμπλόιντ εφημερίδα Ilta-Sanomat, ο Πόιστι δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την εξεύρεση κοινής στάσης της ΕΕ σχετικά με τις θεωρήσεις μπορούν πλέον να θεωρηθούν νεκρές και να χαθούν.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση και οι αρχές έχουν περισσότερα περιθώρια ελιγμών και στο νομικό πλαίσιο. Αλλά δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος για νέα νομοθεσία, μπορεί να απομείνει μόνο μία εναλλακτική λύση – να ερμηνεύσουν ανεξάρτητα τις συμφωνίες της ΕΕ και του Σένγκεν, υπέθεσε ο Πόιστι.

Αναμένεται κάποια πολιτική διαμάχη στο κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση, ιδίως το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών, θα ήταν έτοιμο να κλείσει τα σύνορα, αν χρειαστεί. Η υπουργός Εσωτερικών Κρίστα Μικόνεν (Πράσινοι) θεώρησε πρόωρες τέτοιες ενέργειες.

Οι αναφορές από τα σύνορα διέφεραν σε κάποιο βαθμό. Η φινλανδική συνοριοφυλακή έγραψε στο Twitter το πρωί της Πέμπτης (22 Σεπτεμβρίου) ότι την Τετάρτη στα σημεία διέλευσης στη νοτιοανατολική Φινλανδία, 4.824 Ρώσοι πολίτες είχαν διασχίσει τα σύνορα, μια αύξηση 57% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων το απόγευμα έκαναν λόγο για ουρές εκατοντάδων μέτρων, αλλά η κατάσταση φέρεται να είναι ήρεμη και ελεγχόμενη.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Απίθανη η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη εντός 2025

admin

Μια «δύσκολη» Σύνοδος Κορυφής: Εκτός συμπερασμάτων εταιρικός φόρος, ενιαία εποπτεία

admin