Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης για Τουρκία: Οι διαφορές δεν λύνονται με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις

Μητσοτάκης

Your browser does not support the audio element.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι».

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Council on Foreign Relation, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος πάντα επεδίωκε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, και μάλιστα πριν από τρία χρόνια είχε πει στον Τούρκο πρόεδρο να γίνει μια νέα αρχή.

Μετά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα.

«Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών και την αμφισβήτηση των νησιών μας» σημείωσε.

Μάλιστα, όπως τόνισε, «μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ.

Και αν η Τουρκία θέλει να ‘παίζει’ και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Επανέλαβε ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα πρόβληματα με διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

Η ελληνική οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία λέγοντας ότι αναπτύσσεται πέρα από τις προσδοκίες, ενώ η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει την χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις.

Προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και του χρόνου να αναπτύσσεται, ακόμη κι αν η ευρωζώνη έχει ύφεση, και πρόσθεσε ότι «έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι».

Πρόσθεσε ότι στις εκλογές η ΝΔ θα επικρατήσει, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος αβεβαιότητας στην Ελλάδα, κι αυτό το βλέπουν οι επενδυτές. 

Ερωτηθείς τι είναι αυτό ου τον ανησυχεί περισσότερο απάντησε ότι τον ανησυχούν οι τιμές της ενέργειας, όπως όλες τις χώρες στην ΕΕ.

Οι εκλογές

Σχετικά με τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ προβάδισμα, 7-8-9 μονάδες. «Είναι μια καλή αφετηρία για τις εκλογές. Έχουμε πει ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία και αυτό θα το ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες. Αν μας ανταμείψουν, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να σχηματίσουμε κάποια μορφή κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα κυβερνηθεί».

Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Τώρα έχουμε πορεία, το οποίο με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να κερδίσουμε με αυτοδυναμία. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα κερδίσουμε και εκτιμώ ότι θα δυσκολευτούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας. Αλλά αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, τότε θα κυβερνήσουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού»

- sofokleous10.gr

  • Δριμύ κατηγορώ Αναστασιάδη κατά Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ειρωνικό να μιλάει για «αλήθειες» όταν απειλεί τα ελληνικά νησιά και κατέχει το 37% της Κύπρου
  • Σπίρτζης: Έδωσα νέα στοιχεία στον Εισαγγελέα για την παρακολούθησή μου με Predator
  • Τσίπρας στο Παίδων «Αγία Σοφία»: Σοκαριστικό ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο δεν έχει αναισθησιολόγο

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ:  Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κ. Μητσοτάκη, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης

admin

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

admin

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος – Όλο το παρασκήνιο

admin

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση προανακριτικής – Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση – Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

admin