Image default
Αγορές

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street: Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street: Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών

Δεν έχει τέλος ο «κατήφορος» για την χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, με τους βασικούς δείκτες της να κλείνουν στο «κόκκινο» για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Η αγορά είναι εμφανώς επηρεασμένη από τη νέα αύξηση επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), καθώς και από τις επακόλουθες «σειρήνες» περί ύφεσης, με το «αντίδοτο» για τους επενδυτές να είναι ακόμη… άφαντο.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (23/9) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,61% στις 29.592,85 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,66% στις 3.695,60 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 1,8% στις 10.867,93 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones «άγγιξε» τα επίπεδα bear market και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους και κάτω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 17 Ιουνίου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν την πέμπτη διαδοχική τους πτώση. Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει περίπου 4% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο S&P σημείωσε πτώση 4,7% και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 5,1%.

Παράλληλα, σε επί τα χείρω αναθεώρηση της τιμής στόχου του S&P 500, προέβη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, Goldman Sachs, υποβαθμίζοντάς τον κατά 700 μονάδες. Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος για το τρίμηνο και το εξάμηνο, σύμφωνα με την Goldman Sachs, τίθεται πλέον στις 3.600 μονάδες από 4.300 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό διετές να σημειώνει νέο υψηλό 15ετίας. Ειδικότερα, η απόδοση του ευαίσθητου στη νομισματική πολιτική 2ετούς τίτλους διαμορφώθηκε στο 4,2%.

Στα μάκρο της ημέρας, νέα μείωση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 49,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 44,6 τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε σε υψηλό τριών μηνών, αν και παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Σε χαμηλό οκτώ μηνών το πετρέλαιο

Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το πετρέλαιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών, με την φρενήρη άνοδο του αμερικανικού δολαρίου να λειτουργεί αρνητικά για τον «μαύρο χρυσό».

Οι φόβοι των επενδυτών για την επερχόμενη ύφεση και τις επιπτώσεις της πλήττουν τη ζήτηση του πετρελαίου και φέρνουν το αργό αντιμέτωπο με το πρώτο τρίμηνο απωλειών τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραψε απώλειες 4,8% στα 86,15 δολάρια το βαρέλι έχοντας χάσει 4,31 δολάρια, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο και σημειώνοντας απώλειες 5,7% σε επίπεδο εβδομάδας. Παράλληλα, το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το αμερικανικό αργό WTI  έκλεισε στα 78,74 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 5,7% ή 4,75 δολαρίων. Σε επίπεδο εβδομάδας, υποχώρησε κατά 7,1%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020 ο χρυσός

Νέα ισχυρή πτώση σημείωσε σήμερα ο χρυσός, επηρεαζόμενος από το ισχυρό δολάριο και τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Έτσι, το πολύτιμο μέταλλο «χτύπησε» νέα χαμηλά δύο ετών και συγκεκριμένα έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.

«Ο χρυσός πλήττεται σφοδρά τόσο από την ενίσχυση του δολαρίου όσο και από την αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι αγορές εκτιμούν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην CMC Markets UK, Michael Hewson.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 25,50 δολάρια ή 1,5% στα 1.655,60 δολάρια η ουγγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσε πτώση 1,7% σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 71 cents ή 3,6% στα 18,91 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 2,4%. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 3,7% στα 3,343 δολάρια η λίβρα, υποχωρώντας 4,9% σε επίπεδο εβδομάδας.

  • Wall Street
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • bear market
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Σχετικα αρθρα

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 και ο DAX

    admin

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις απώλειες

    admin

    Μικτό άνοιγμα στις Ευρωαγορές με το «βλέμμα» στην οικονομία

    admin