Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Οι “υπερωρίες” του Άδωνι και το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα…

Τρεις πολύ σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις είχαμε χθες Πέμπτη για την Ελληνική οικονομία. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς οι “υπερωρίες” που κάνει ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται να αποδίδουν τα μέγιστα και να οδηγούν την Ελληνική οικονομία σε ρεκορ επενδύσεων όλων των εποχών.

Σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας προχώρησε ο όμιλος Sani/Ikos, σημαντικός ξενοδοχειακός όμιλος στη Μεσόγειο, με την GIC, που αποτελεί έναν διεθνή θεσμικό επενδυτή.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής η GIC γίνεται βασικός μέτοχος του Ομίλου Sani/Ikos μαζί με τη διοικητική του ομάδα. Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δ’ τριμήνου 2022 και υπόκειται σε συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις.

Υπό τη διοίκηση των ιδρυτών του, Σταύρου Ανδρεάδη, Ανδρέα Ανδρεάδη και Mathieu Guillemin, οι οποίοι παραμένουν βασικοί μέτοχοι, ο Όμιλος Sani/Ikos  έχει εξελιχθεί από το εμβληματικό Sani Resort στην Χαλκιδική, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Ανδρεάδη, στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο και πιο επιτυχημένο ξενοδοχειακό όμιλο, που λειτουργεί ιδιόκτητα θέρετρα πολυτελείας σε όλη την Μεσόγειο. Από την ίδρυσή του το 2015, ο Όμιλος κατάφερε να τετραπλασιάσει το μέγεθος και τα περιουσιακά του στοιχεία, έχοντας την υποστήριξη επενδυτικών σχημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται η Oaktree Capital Management L.P. καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, που μεταβιβάζουν το μερίδιό τους στην GIC, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Τη διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos συνεχίζουν να ασκούν, ως Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Co-Managing Partners, ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης γίνεται Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου.

Η νέα στρατηγική συμμαχία με την GIC θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Sani/Ikos, ύψους άνω των €900 εκατ., που θα συμβάλει στη στήριξη των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μεσόγειο.

Αλεξανδρούπολη

Σε αμερικανική υπόθεση εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, καθώς στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ , σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν μόνο δύο προσφορές, αμερικανικών συμφερόντων αμφότερες.

Δύο αμερικανικών συμφερόντων σχήματα είχαν προκριθεί και κατέθεσαν και τα δύο –σύμφωνα με πληροφορίες– δεσμευτικές προσφορές: Πρόκειται αφενός για την Quintana Infrastructure & Development και αφετέρου για την κοινοπραξία των Black Summit Financial, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα άλλα δύο σχήματα που είχαν προκριθεί, αλλά δεν κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές, είναι ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και η κοινοπραξία Cameron S.A., Goldair Cargo και Bollore Africa Logistics.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια κρίσιμη γεωπολιτική σημασία, που ενισχύθηκε περαιτέρω μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εχει ενταχθεί στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας – MDCA) και το χρησιμοποιούν έτσι αμερικανικές και συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, στα ανοιχτά του λιμανιού αναπτύσσεται ο υπεράκτιος τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από την Gastrade. Επιπλέον, στην περιοχή επιδιώκεται η χωροθέτηση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο από κοινοπραξία της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και του ομίλου Κοπελούζου.

ΑΝΕΚ-ATTICA

Κυρίαρχη δύναμη στις θαλάσσιες μεταφορές στην Ελλάδα, πρόκειται να γίνει η Attica Group, η οποία κατέχοντας τις Superfast Ferries, Blue Star Ferries και Hellenic Seaways, αποτελεί ήδη μεγάλο «παίκτη» στην ακτοπλοϊα.

Η Attica Group, η οποία ήδη είχε συνεργασία με την ΑΝΕΚ LINES, μέσω της Superfast Ferries στις γραμμές εξωτερικού (Ιταλία), προχώρησε στην εξαγορά της ΑΝΕΚ.

Η εταιρεία αφού ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι ήρθε σε συμφωνία με τους μεγαλύτερους πιστωτές της ΑΝΕΚ («ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ASTIR NPL FINANCE 2020-1 DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», «CROSS OCEAN AGG COMPANY I»), αλλά και με μετόχους που εκπροσωπούν ποσοστό 57,70% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου («ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ATTICA BANK», «CROSS OCEAN AGG COMPANY I» και «VΑRΜΙΝ Α.Ε.Β.Ε.») της «ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» («ΑΝΕΚ»), προχωρά στις εξής κινήσεις:

– στη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από τη ATTICA με σχέση ανταλλαγής 1 κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ATTICA και

– στην καταβολή του ποσού των 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚ προς τους ανωτέρω πιστωτές (ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους 236.419.251,23 ευρώ πλέον του συνόλου ανεξόφλητων τόκων ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής) από το ενοποιημένο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

Οι τρεις παραπάνω εξελίξεις αποτελούν σημαντικά βήματα στην πρόοδο της Ελληνικής οικονομίας που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε από διάφορα προβλήματα και πισωγυρίσματα ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ρεκόρ όλων των εποχών στις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κάτι που πιστώνεται ο  αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης  καθώς σύμφωνα με κύκλους της αγοράς συμμετείχε ενεργά και βοήθησε στην υλοποίηση και των τριών συμφωνιών.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Η Πρίτι Πατέλ περιμένει στη γωνία τη Λιζ Τρας

admin

Το «τεφτέρι» της 1ης νέου τύπου αξιολόγησης της χώρας: κρατικά «φέσια», ιδιωτικοποιήσεις NPLs και μέτρα με… μέτρο

admin

ΗΠΑ: Το πλαφόν της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εξοικονομεί 160 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές

admin

Είναι η Τρίτη η νέα Δευτέρα για τους εργαζομένους;

admin

UNCTAD: Ο κόσμος οδεύει σε πιο επώδυνη κρίση από εκείνη του 2008

admin

Φυσικό αέριο: Στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα- Πού οφείλεται η αποκλιμάκωση

admin

Credit Suisse: Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων χωρίς την αναζήτηση οικονομικών κεφαλαίων

admin

Οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης επιστρέφουν στον άνθρακα

admin

Πώς θα πάρεις επιστροφή χρημάτων αν… χρωστάς στη ΔΕΗ

admin

Στις 28 Νοεμβρίου οι προσφορές στον νέο διαγωνισμό για το mega logistics center «Θριάσιο ΙΙ»

admin

ΤΑΙΠΕΔ: «Σήμα» για την αξιοποίηση του λιμένα Βόλου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του asset – Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα assets

fastpath

Οικονόμου: Η Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin