Image default
Οικονομία

TotalEnergies: Συμφωνία με την Qatar Energy για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου NFS

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό TotalEnergies προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με φόντο την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας, τον Πατρίκ Πουγιανέ, ο υπουργός Ενέργειας και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy (QE), Σαάντ Σερίντα αλ Κάαμπι, είπε ότι η TotalEnergies θα συμμετάσχει στο σχέδιο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου North Field South (NFS).

Η γαλλική εταιρεία υπέγραψε τον Ιούνιο με την Ντόχα μια συμφωνία ύψους άνω των 2 δισεκ. δολαρίων για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, του North Field East (NFE).

Σύμφωνα με τον Κάαμπι, η TotalEnergies θα συμμετάσχει επίσης στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του NFS. «Θα έχει ενισχυμένο στρατηγικό ρόλο», τόνισε, εξηγώντας ότι θα έχει μερίδιο 9,375% από το 25% που προορίζεται συνολικά για διεθνείς συνεργάτες. Σε μετέπειτα στάδιο θα ανακοινωθεί ποιοι θα είναι οι άλλοι εταίροι. Η Qatar Energy θα διατηρήσει το 75%.

Το North Field East, όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, είναι προέκταση του κοιτάσματος North Field, του μεγαλύτερου κοιτάσματος στον κόσμο, το οποίο μοιράζονται οι χώρες του Κόλπου και το Ιράν. Το North Field South είναι άλλο ένα σχέδιο επέκτασης του North Field, το οποίο εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 10% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο. Εκτείνεται κάτω από τη θάλασσα, μέχρι το έδαφος του Ιράν, όπου οι προσπάθειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να το εκμεταλλευτεί παρεμποδίζονται λόγω των διεθνών κυρώσεων.

Το Κατάρ είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο, μαζί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του κατά 60% και άνω μέχρι το 2027. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα είναι οι σημαντικότεροι πελάτες του. Η Ευρώπη επί μακρόν διαφωνούσε με τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες που ήθελε να πετύχει το εμιράτο, όμως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι εισαγωγείς LNG πιέζονται να εξασφαλίσουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο.

- --AFP-Reuters

Σχετικα αρθρα

Η «βόμβα» των νέων κόκκινων στεγαστικών προκαλεί τρόμο – Τι είναι το «ισπανικό μοντέλο»

admin

Παγκόσμια οικονομία: Μεταξύ σφύρας και άκμονος…

admin

Επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ λόγω γιορτών

admin

Έκτακτο επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα το λάβουν

admin

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλονται για άλλα δύο χρόνια η εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

admin

Όλα τα νέα προγράμματα για τη στέγαση των νέων

admin

Food Pass: Η δήλωση που ανοίγει δρόμο για νέο επίδομα ακρίβειας

admin

Ρωσία: Απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όσους πουν «ναι» στο πλαφόν – Ετοιμάζεται διάταγμα Πούτιν

admin

ΕΕΕΠ: Σχέδιο για τη δημιουργία Σώματος εξειδικευμένων ελεγκτών παιγνίων υψηλών προδιαγραφών

admin

Σύμβουλος για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς των καζίνο

fastpath

Στα 11,1 δισ. ευρώ οι συνολικές δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Έχει εγκριθεί το 37% των κονδυλίων της ΕΕ

fastpath