Image default
Αγορές

Πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών και bear market στη Wall Street

Πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών και bear market στη Wall Street

«Λευκή πετσέτα» φαίνεται πως έχουν πετάξει οι επενδυτές στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, καθώς παρά το γεγονός ότι το σημερινό (26/9) ξεκίνημα προοιώνιζε άνοδο των δεικτών, εν τέλει το πτωτικό «γύρισμα» έγινε πράξη και οι δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο» για πέμπτη σερί μέρα.

Μετά τους Nasdaq και S&P 500, πλέον και ο Dow Jones κινείται σε επίπεδα bear market (απώλειες άνω του 20% από το υψηλό έτους) για πρώτη φορά από το 2020, με το τρίπτυχο «πληθωρισμός – αυξήσεις επιτοκίων – ύφεση» να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της επενδυτικής ατζέντας.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε 1,11% στις 29.260,81 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,96% στις 3.657,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 0,6% στις 10.802,92 μονάδες.

Η αμερικανική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στο ασφυκτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι πιέσεις από το ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα και από την ξέφρενη πορεία του αμερικανικού δολαρίου σε υψηλά άνω των 20 ετών.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων διατήρησαν την ξέφρενη πορεία τους, καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,89% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,33%.

Το δολάριο έπιασε νέο υψηλό 20 ετών έναντι του ευρώ, στο 0,9620 δολάρια ανά ευρώ. Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το δολάριο σε σχέση με την στερλίνα στο 1,0698 δολάριο ανά στερλίνα, καταγράφοντας άνοδο 1,4%. Ο δείκτης δολαρίου ξεκίνησε την εβδομάδα πάνω από το 114, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2002.

Σε χαμηλό 9 μηνών το πετρέλαιο

Στο «κόκκινο» έκλεισαν και πάλι οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό τύπου WTI να καταγράφει χαμηλό εννέα μηνών και το μπρεντ να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση κάτω από τα 85 δολάρια.

Στο επίκεντρο των επενδυτικών ανησυχιών βρίσκεται το διαρκώς ενισχυόμενο δολάριο, καθώς και οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για τις οποίες οι traders αναμένουν διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 2,03 δολάρια ή 2,6% και κατρακύλησε στα 76,71 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, το Brent υποχώρησε 2,09 δολάρια ή 2,4% στα 84,06 δολάρια το βαρέλι.

Σε χαμηλό σχεδόν 2,5 ετών ο χρυσός

Ισχυρές πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.

Η ελκυστικότητα του χρυσού αποδυναμώνεται από την ενίσχυση του δολαρίου, την «εκτόξευση» των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς και από τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων που υλοποιούν οι κεντρικές τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα futures του χρυσού απώλεσαν 1,3% στα 1.634 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το ασήμι υποχώρησε 2% στα 18,45 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε πτώση 0,5% στα 849,86 δολάρια, ενώ το παλλάδιο έχασε 1% στα 2.046,71 δολάρια.

  • ΗΠΑ
  • χρηματιστήριο
  • δολαριο
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • Dow Jones

    Σχετικα αρθρα

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin