Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

Οι παγκόσμιοι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερο χάος στις αγορές μετά από μια μνημειώδη εβδομάδα καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ενίσχυσαν τον αγώνα τους ενάντια στον πληθωρισμό.

Σημάδια ασυνήθιστων καιρών ήταν παντού. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πέτυχε την τρίτη της συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων εβδομήντα πέντε μονάδων βάσης, ενώ η Ιαπωνία παρενέβη για να στηρίξει το γεν για πρώτη φορά από το 1998. Η βρετανική λίρα υποχώρησε σε νέα κατώτατη βάση 37 ετών έναντι του δολαρίου μετά την δηλωση του νέου υπουργού Οικονομικών της χώρας για ιστορικές φορολογικές περικοπές και τεράστιες αυξήσεις στον δανεισμό.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα σπάσει πού και πότε», δήλωσε ο Mike Kelly, επικεφαλής του multi-asset της PineBridge Investments (ΗΠΑ). “Παλιότερα, η σκέψη ήταν ότι μια ύφεση θα ήταν σύντομη και ρηχή. Τώρα το πετάμε και σκεφτόμαστε τις ακούσιες συνέπειες μιας πολύ πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής.”

Οι μετοχές έπεσαν παντού. Ο Dow Jones Industrial Average σχεδόν προσχώρησε στον S&P 500 και τον Nasdaq σε μια bear market, ενώ τα ομόλογα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και χρόνια, καθώς οι επενδυτές βαθμολόγησαν εκ νέου τα χαρτοφυλάκια τους σε έναν κόσμο επίμονου πληθωρισμού και αυξανόμενων επιτοκίων.

Πάνω από όλα ήταν το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, που εν μέρει ανυψώθηκε από τους επενδυτές που αναζητούσαν καταφύγιο από τις άγριες διακυμάνσεις στις αγορές.

“Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες… είναι πλέον βίαιες στις κινήσεις τους”, δήλωσε ο David Kotok, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων της Cumberland Advisors. «Όταν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με τον καθορισμό των επιτοκίων, μετατοπίζουν την αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος».

Προς το παρόν, οι πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν προσελκύσει λίγους κυνηγούς ευκαιριών. Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι βέβαιο ότι θα χειροτερέψουν καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνει τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης.

«Παραμένουμε προσεκτικοί», δήλωσε ο Russ Koesterich, ο οποίος επιβλέπει το Global Allocation Fund για τη Blackrock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, σημειώνοντας ότι η κατανομή του σε μετοχές είναι «πολύ κάτω από το σημείο αναφοράς» και είναι επίσης προσεκτικός στα ομόλογα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μειωθεί ο πληθωρισμός, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η Fed θα προχωρήσει ή όχι ως μια επιθετική εκστρατεία σύσφιξης, όπως σηματοδότησε αυτή την εβδομάδα».

Ο Kotok είπε ότι τοποθετείται συντηρητικά με υψηλά επίπεδα μετρητών. «Θα ήθελα να δω αρκετες πωλήσεις για να κάνω την είσοδο ελκυστική στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ», είπε ο Kotok.

Οι επιπτώσεις από την ταραχώδη εβδομάδα επιδείνωσαν τις τάσεις για τις μετοχές και τα ομόλογα που ίσχυαν όλο το χρόνο, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές και για τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Αλλά η θολή προοπτική σήμαινε ότι δεν ήταν ακόμα αρκετά φθηνά για ορισμένους επενδυτές.

«Πιστεύουμε ότι ο χρόνος για να προχωρήσουμε πολύ στις μετοχές είναι ακόμη μπροστά μας μέχρι να δούμε σημάδια ότι η αγορά έχει πιάσει πάτο», δήλωσε ο Jake Jolly, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην BNY Mellon, ο οποίος αυξάνει την κατανομή του σε κρατικά ομόλογα μικρής διάρκειας.

«Η αγορά πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην τιμολόγηση σε αυτήν την ύφεση που αναμένεται ευρέως, αλλά δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί πλήρως».

Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs μείωσαν την Παρασκευή τον στόχο τους για το τέλος του έτους για τον δείκτη αναφοράς των αμερικανικών μετοχών, τον S&P 500 στα 3.600 από 4.300. Ο δείκτης ήταν στις 3.693,23.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, που κινούνται αντιστρόφως στις τιμές, αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Οι αποδόσεις του δείκτη αναφοράς του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου της Γερμανίας αυξήθηκε πάνω από το 2% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2008. 

«Κάποια στιγμή, οι φόβοι θα μετατοπιστούν από τον πληθωρισμό στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Matthew Nest, παγκόσμιος επικεφαλής ενεργού σταθερού εισοδήματος στην State Street Global Advisors, ο οποίος πιστεύει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που αρχίζουν να φαίνονται «αρκετά ελκυστικές».

Οι επενδυτές φοβούνται ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν.

«Το ερώτημα δεν είναι τώρα αν θα πάμε σε ύφεση, είναι πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση και μπορεί να έχουμε κάποια μορφή οικονομικής κρίσης και μεγάλο παγκόσμιο σοκ ρευστότητας», δήλωσε ο Mike Riddell, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στο Allianz Global Investors στο Λονδίνο.

Επειδή η νομισματική πολιτική τείνει να λειτουργεί με καθυστέρηση, ο Riddell εκτιμά ότι η ανανεωμένη επιθετικότητα από τις κεντρικές τράπεζες σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι ακόμη πιο αδύναμη μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

«Είμαστε της άποψης ότι οι αγορές εξακολουθούν να υποτιμούν μαζικά το χτύπημα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης που έρχεται», είπε.

Σχετικα αρθρα

Η «βόμβα» των νέων κόκκινων στεγαστικών προκαλεί τρόμο – Τι είναι το «ισπανικό μοντέλο»

admin

Παγκόσμια οικονομία: Μεταξύ σφύρας και άκμονος…

admin

Επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ λόγω γιορτών

admin

Έκτακτο επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα το λάβουν

admin

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλονται για άλλα δύο χρόνια η εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

admin

Όλα τα νέα προγράμματα για τη στέγαση των νέων

admin

Food Pass: Η δήλωση που ανοίγει δρόμο για νέο επίδομα ακρίβειας

admin

Ρωσία: Απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όσους πουν «ναι» στο πλαφόν – Ετοιμάζεται διάταγμα Πούτιν

admin

ΕΕΕΠ: Σχέδιο για τη δημιουργία Σώματος εξειδικευμένων ελεγκτών παιγνίων υψηλών προδιαγραφών

admin

Σύμβουλος για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς των καζίνο

fastpath

Στα 11,1 δισ. ευρώ οι συνολικές δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Έχει εγκριθεί το 37% των κονδυλίων της ΕΕ

fastpath