Image default
Οικονομία

Κίνα: Χαμηλότερη ανάπτυξη από τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες για πρώτη φορά από το 1990

Η Κίνα θα παρουσιάσει φέτος χαμηλότερη ανάπτυξη από τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, για πρώτη φορά από το 1990, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η τράπεζα, με έδρα την Ουάσιγκτον μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του Πεκίνου φέτος, αλλά είπε ότι αναμένει ότι η ανάπτυξη μεταξύ 22 γειτονικών οικονομιών θα υπερδιπλασιαστεί το 2022 σε σύγκριση με τον ρυθμό του 2021, καθώς οι χώρες επωφελούνται από την κατάργηση των περισσότερων περιορισμών Covid-19 και αναβίωση του τουρισμού.

Η τράπεζα είπε ότι οι προοπτικές για την περιοχή απειλούνται, ωστόσο, από τον κίνδυνο οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να αυξήσουν τα επιτόκια πιο επιθετικά από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές να περιορίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη και να τροφοδοτήσει πιέσεις στις υπερχρεωμένες αναδυόμενες αγορές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε στην τελευταία της αξιολόγηση για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού ότι αναμένει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 2,8% το 2022. Αυτό είναι χαμηλότερο από την πρόβλεψη 4,3% τον Ιούνιο, με την Παγκόσμια Τράπεζα πιο δυσοίωνη για τις προοπτικές της Κίνας, συγκριτικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 3,3%.

«Η επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό των μολύνσεων από τον Covid-19 έχει σημαντικό οικονομικό κόστος», ανέφερε η Τράπεζα σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Τόνισε επίσης την αντίσταση από τη σοβαρή ύφεση των ακινήτων, με τις πωλήσεις, τις τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα να μειώνονται.

- Wall Street Journal

Σχετικα αρθρα

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Tο 2023 προσδοκούμε υψηλότερη καθαρή πιστωτική επέκταση

fastpath

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

admin

Προβλέψεις για συνέχιση της ανόδου των επιτοκίων

fastpath

Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα: Οι προορισμοί που άνοιξαν πρώτοι τη φετινή σεζόν

admin

Καλάθι του νονού: Σε ισχύ από σήμερα μέχρι τα μέσα Απριλίου

admin

Άρχισε η καταβολή των μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

admin

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές εν μέσω… καταιγίδας

fastpath

Άρθρο 142 ευρωβουλευτών για τη δίκαιη φορολόγηση των υπερπλουσίων

admin

ΙΟΒΕ: «Βασίλισσα» η Γερμανία στις επενδύσεις στην Ελλάδα

fastpath

Γ. Κοντόπουλος: Στον δρόμο προς τις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

fastpath

Τραπεζικός κλάδος: Παραμένει ισχυρός -Καμπανάκι για αύξηση επιτοκίων και κόκκινα δάνεια

admin

ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο

admin