Image default
BLOOMBERG

Nord Stream: Πρωτοφανείς ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου – Εκτίναξη των τιμών στην Ευρώπη μέχρι 12%

Οι ευρωπαϊκές αρχές διερευνούν την «πρωτοφανή» ζημιά που σημειώθηκε στο σύστημα αγωγών Nord Stream που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην περιοχή.

Ο Nord Stream είπε ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα ξαναρχίσουν οι εργασίες. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Κρεμλίνο ότι έχει μετατρέψει σε όπλο τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Γερμανία ερευνά τρεις ταυτόχρονες διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream. Οι διαρροές ήταν τόσο μεγάλες που φάνηκαν στα ραντάρ των πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή, δήλωσε η σουηδική ακτοφυλακή. Η Δανία ενισχύει την ασφάλεια στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις.

«Η καταστροφή που συνέβη μέσα σε μία ημέρα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε την Τρίτη η Nord Stream. «Είναι αδύνατο τώρα να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου».

Υποψίες δολιοφθοράς

Η πτώση πίεσης τη Δευτέρα στις δύο γραμμές του Nord Stream και στη μία γραμμή του Nord Stream 2 δεν μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι αγωγοί βρίσκονται σε αδράνεια εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι αγορές θα παρακολουθούν τις εξελίξεις για τυχόν ενδείξεις δολιοφθοράς.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν μέχρι και 12% την Τρίτη, ενώ νωρίτερα τα ολλανδικά futures διαπραγματεύονταν στα 190 δολάρια με άνοδο 9,59%.

«Ερευνούμε και αυτό το περιστατικό, μαζί με τις αρμόδιες αρχές και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας έχει καταγράψει διαρροές αερίου τόσο από το Nord Stream όσο και από το Nord Stream 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και στη Σουηδία.

Οι διαρροές αερίου ενέχουν επίσης κινδύνους για το περιβάλλον και την ασφάλεια. Τη Δευτέρα, η Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας συμβούλεψε τα πλοία να αποφεύγουν περιοχές νότια και νοτιοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ αφού εντόπισαν αρκετές διαρροές αερίου κοντά στους αγωγούς.

«Διαρροές αγωγών φυσικού αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια και ως εκ τούτου ανεβάζουμε το επίπεδο ετοιμότητας ως αποτέλεσμα των γεγονότων που είδαμε τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο Kristoffer Bottzauw, επικεφαλής της Δανικής Υπηρεσίας Ενέργειας. «Θέλουμε να παρακολουθούμε διεξοδικά την κρίσιμη υποδομή της Δανίας προκειμένου να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού στο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη:

Διαρροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη του πλαφόν στο φυσικό αέριο και τις περικοπές ενέργειας

Σχετικα αρθρα

Στα 700 δις € το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

admin

Γερμανία: Συμφωνία με το Κατάρ για προμήθεια LNG

admin

Elon Musk: Γιατί απειλεί με πόλεμο την Apple – Κίνδυνος για τα έσοδα του Twitter

admin

Blueground: Το επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι ADQ επενδύει στην ελληνική startup

admin

Πετρέλαιο: Βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021

admin

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εκπέμπει SOS καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τη ζήτηση

admin

Βρετανία: Γιατί εξαφανίζονται τα αυγά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

admin

Warren Buffett: Δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ύψους 758 εκατ. δολαρίων

admin

ΕΕ: Επιδιώκει ενεργειακή συμφωνία εν μέσω διχασμού των κρατών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

admin

Bloomberg: H Ε.Ε. εξετάζει πλαφόν 65-70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

admin

Πράσινο φως για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο – 3,5 εκατ. δολάρια ανά δόση

admin

Credit Suisse: Προειδοποιεί για ζημιές 1,6 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο

admin