Image default
Ευρώπη

Γιούροβα: Καθήκον των κρατών-μελών της Ε.Ε. να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης» σύμφωνα με ενημερωτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη συνάντηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρας Γιούροβα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες.

Επισημαίνεται ότι «ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προασπίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε εξουσίες διερεύνησης, επομένως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από εθνικές αρχές και δικαστήρια σε μεμονωμένες καταστάσεις».

Η αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου για το 2022 με διαφορετικούς συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα αναφέρεται. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται:

«Κατόπιν αιτήματός του, η αντιπρόεδρος Γιούροβα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της αντιπρόεδρου Γιούροβα στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης κατά βουλευτή της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.

Η αντιπρόεδρος κατέγραψε τα σχόλια. Τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην Έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου.

Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να γίνει follow up σχετικά με την Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, και ειδικότερα για τις συστάσεις που περιέλαβε η Επιτροπή σε αυτήν. Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που πηγαίνει στην Ελλάδα.

Η αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Υπογράμμισε τη σημασία της συνεχιζόμενης εργασίας για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά του SLAPP και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Αναφέρθηκε επίσης στον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για την ευρωπαϊκή ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (European media Freedom Act) και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.

Όσον αφορά τα θέματα παρακολούθησης, η αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. Αναμένουμε επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτό το θέμα.

Είναι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης.

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προασπίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε εξουσίες διερεύνησης, επομένως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από εθνικές αρχές και δικαστήρια σε μεμονωμένες καταστάσεις.

Η αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου για το 2022 με διαφορετικούς συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα».

--

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης: Ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη είναι απολύτως εφικτός

admin

Wall: Ράλι μετά την επιβεβαίωση Πάουελ για επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων

admin

Θετικός στον κορωνοϊό ο Μπιλ Κλίντον

admin

Η τιτάνια προσπάθεια του Μεξικού έμεινε ημιτελής

admin

Ρωσία: Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει προχωρημένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία

admin

ΗΠΑ: Εννέα τραυματίες από πυρκαγιά σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο

admin

Ξανά στο νοσοκομείο ο Πελέ, ανησυχητική η κατάστασή του

admin

Ουκρανία: Εννέα νεκροί σε πυρκαγιές από αναμμένα κεριά και εκρήξεις γεννητριών

admin

HELMEPA: Νέο διοικητικό συμβούλιο – Η σύνθεσή του

admin

Covid: Σε 194 σημεία την Πέμπτη 1/12 για rapid tests ο ΕΟΔΥ

admin

Κ. Καραμανλής: Τριτοκοσμική η κατάσταση στα πεζοδρόμια της Αθήνας – Θα αυξηθεί το πρόστιμο για στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ

admin

Μελβούρνη: Φόρος τιμής στον Παρθενώνα το «Temple of Boom»

admin