Image default
Ευρώπη

Παρίσι: Μήνυμα καταδίκης των τουρκικών απειλών θα στείλουν οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία ετοιμάζονται να στείλουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννέα κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν μεθαύριο Παρασκευή, στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπως ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Όπως ανέφεραν, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.

Η τελευταία Ευρωμεσογειακή σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών και μη, είχε γίνει το 2015 στην Ισπανία, ενώ η τελευταία Σύνοδος των κρατών μελών της Ε.Ε. της νότιας Ευρώπης είχε φιλοξενηθεί πέρσι στην Αθήνα.

Με φόντο την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, απηύθυνε χθες κάλεσμα στην Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική» και σημείωσε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις και η ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνηση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

Νέες βολές Ακάρ: «Η Ελλάδα παράδειγμα κακής γειτονίας»

Την ίδια ώρα, έναν νέο κρίκο στην αλυσίδα της έντασης που τροφοδοτεί η Άγκυρα ήρθε να προσθέσει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «κακό γείτονα» και κατηγορώντας τη χώρα μας ότι «συνεχίζει τις επιθετικές πολιτικές της με τις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της».

Μιλώντας σε εκδήλωση ο Τούρκος υπουργός Άμυνας καταλόγισε στην Ελλάδα ότι «κλιμακώνει την ένταση κατηγορώντας απερίσκεπτα την Τουρκία» και ότι «με κάθε ευκαιρία τρέχει να παραπονεθεί» για την Τουρκία σε άλλους. Κατηγόρησε παράλληλα την Ελλάδα για «υποκρισία».

– με πληροφορίες και από -

Σχετικα αρθρα

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Τρεις συλλήψεις υπόπτων στην Γερμανία για κινεζική τεχνολογική κατασκοπεία

admin

Ντούντα: «Έτοιμη» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα η Πολωνία

admin

Βουτιά στις πωλήσεις των iPhone στην Κίνα – Άλμα στις πωλήσεις των Huawei

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin