Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασε στο 4% για πρώτη φορά σε μια δεκαετία την Τετάρτη, το τελευταίο σκέλος μιας ιστορικά απότομης ανόδου που συγκλόνισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος.

Οι αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται όταν πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, ανεβαίνουν με τον ταχύτερο ρυθμό τους εδώ και τέσσερις δεκαετίες λόγω της κλιμάκωσης των προσδοκιών για το πόσο ψηλά θα αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για να μειώσει τον χειρότερο πληθωρισμό από τη δεκαετία του 1980.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις έχουν επιταχύνει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση και έχουν πλήξει τη χρηματιστηριακή αγορά, μειώνοντας τις εταιρικές αποτιμήσεις και οδηγώντας τους βιομηχανικούς κλάδους Dow Jones σε πτωτική αγορά αυτή την εβδομάδα . Οι προσφορές νέων μετοχών έχουν σταματήσει , οι υπερχρεωμένες εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο τοπίο συγκέντρωσης κεφαλαίων και το κόστος των στεγαστικών δανείων έχει εκτιναχθεί, προκαλώντας επιβράδυνση στην αγορά κατοικίας.

Οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες για διάφορους λόγους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι αυξανόμενοι φόβοι ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια γρηγορότερα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να αποτρέψουν την περαιτέρω αποδυνάμωση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου . Αυτό συνέβαλε σε μια παγκόσμια πώληση ομολόγων, με τις αποδόσεις να αυξάνονται απότομα από την Ευρώπη στον Καναδά.

«Είναι συγκλονιστικό και μόνο η ταχύτητα με την οποία συνέβη αυτό», δήλωσε ο Andres Sanchez Balcazar, επικεφαλής των παγκόσμιων ομολόγων της Pictet Asset Management. «Αλλά η νέα πραγματικότητα είναι ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος, επομένως ακόμη και το 4%, αναρωτιέστε, θα είναι αρκετό για να μειώσει τον πληθωρισμό;»

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς έφτασε πάνω από το 4% για λίγο στις ευρωπαϊκές ώρες συναλλαγών, πριν υποχωρήσει. Ήταν στο 3,985%, από 3,963% την Τρίτη και περίπου 3,1% στο τέλος Αυγούστου. Μέχρι τη Δευτέρα, είχε σκαρφαλώσει σχεδόν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, τη μεγαλύτερη αύξηση σε εκείνη την περίοδο από το 1981.

Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες είναι ακόμη πιο ευαίσθητες στις προσδοκίες της πολιτικής της Fed, έχουν σημειώσει ακόμη πιο γρήγορη άνοδο. Η απόδοση του διετούς Treasury, η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι στο 0,73%, πέρασε το 4% την περασμένη εβδομάδα και τώρα διαπραγματεύεται ακόμη υψηλότερα.

ΛΟΝΔΙΝΟ

 Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγάλη διάρκεια «σε όποια κλίμακα είναι απαραίτητη» σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την τάξη στην αγορά.

Η κίνηση προκάλεσε άμεση αντίδραση, με τις τιμές των ομολόγων τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε άλλες αγορές να αυξάνονται, οδηγώντας τις αποδόσεις χαμηλότερα. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν στο 4,004% μετά την ανακοίνωση, από 4,552% προηγουμένως, μια κίνηση υπερμεγέθης. Η λίρα αρχικά έκανε ράλι έναντι του δολαρίου, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε περαιτέρω για να διαπραγματευτεί με πτώση περίπου 0,6% στα 1,066 δολάρια.

Σε ανακοίνωσή της, η BOE ανέφερε επίσης ότι θα αναβάλει την πώληση κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο ενός προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης που είχε σκοπό να βοηθήσει να τεθεί υπό έλεγχο ο αυξανόμενος πληθωρισμός. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής νωρίτερα αυτό το μήνα και επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα καθυστερήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. 

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι τις ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστησαν «σημαντική πτώση» που θα μπορούσε να αποδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε υψηλό πολλών ετών ανέρχονται οι αποδόσεις της ευρωζώνης και σήμερα, λόγω προσδοκιών νομισματικής σύσφιξης και ανησυχιών για αυξανόμενη προσφορά ομολόγων λόγω περισσότερων δημόσιων δαπανών. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ξεπέρασε το 5% – σύμφωνα με το Reuters, με άλμα 17 μονάδων βάσης διαμορφώνεται στο 5,02%. 

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατηρούν τη hawkish ρητορική τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και αν η παρενέργεια της αυστηρότερης πολιτικής είναι η ασθενέστερη ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς του μπλοκ, ενισχύεται επτά μονάδες βάσης στο 2,29%, αφού έφτασε σε νέο υψηλό σχεδόν 11 ετών, στο 2,31%.

«Οι αυξημένες αποδόσεις αντικατοπτρίζουν εν μέρει τη χαλάρωση του τελευταίου μήνα των προσδοκιών για μια πρόωρη αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας και ιδιαίτερα της Federal Reserve», δήλωσε ο Mark Haefele, Chief Investment Officer στην UBS Global Wealth Management.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων μπορεί να μην αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Έλεγχοι της διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη

admin

Κάτω από 30 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

admin

Νέου τύπου έλεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα

admin

Η «βόμβα» των νέων κόκκινων στεγαστικών προκαλεί τρόμο – Τι είναι το «ισπανικό μοντέλο»

admin

Παγκόσμια οικονομία: Μεταξύ σφύρας και άκμονος…

admin

Επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ λόγω γιορτών

admin

Έκτακτο επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα το λάβουν

admin

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλονται για άλλα δύο χρόνια η εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

admin

Όλα τα νέα προγράμματα για τη στέγαση των νέων

admin

Food Pass: Η δήλωση που ανοίγει δρόμο για νέο επίδομα ακρίβειας

admin

Ρωσία: Απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όσους πουν «ναι» στο πλαφόν – Ετοιμάζεται διάταγμα Πούτιν

admin