Image default
Οικονομία

Αυξήσεις 2023: Τι ισχύει για συντάξεις χηρείας και ΔΕΚΟ – Τράπεζες (Παραδείγματα)

Αυξήσεις 2023: Τι ισχύει για συντάξεις χηρείας και ΔΕΚΟ - Τράπεζες (Παραδείγματα)
Οι αναπροσαρμογές θα καταβληθούν, πιθανότατα, τον Απρίλιο του νέου χρόνου (με τις συντάξεις Μαΐου), αμέσως μετά το Πάσχα (16/4).

Μόνο οι συνταξιούχοι χηρείας και όσοι ασφαλισμένοι υπήρξαν υπάλληλοι των ΔΕΚΟ-Τραπεζών και, παράλληλα, είχαν χρόνο ασφάλισης πέραν της 35ετίας θα πάρουν (από τους παλιούς) αύξηση το 2023.

Οι αναπροσαρμογές θα καταβληθούν, πιθανότατα, τον Απρίλιο του νέου χρόνου (με τις συντάξεις Μαΐου), αμέσως μετά το Πάσχα (16/4). Και αυτό καθώς πρέπει πρώτα να βγουν τα στοιχεία για τον (επίσημο) πληθωρισμό του τρέχοντος έτους, καθώς επίσης και το ποσοστό της οικονομικής μεγέθυνσης (ΑΕΠ), στοιχεία που η ΕΛΣΤΑΤ δεν παρουσιάζει πριν το α’ τρίμηνο του έτους, ώστε να υπολογιστεί το ποσοστό της αναπροσαρμογής. Φυσικά οι αυξήσεις θα καταβληθούν αναδρομικά από 1/1/2023.

Οι δυο κατηγορίες παλαιών (προ της 13ης Μαΐου 2016) ασφαλισμένων που θα λάβουν αύξηση ξεχωρίζουν καθώς:

– Οι συντάξεις χηρείας που χορηγήθηκαν μετά τις 12/5/2016 επανακαθορίστηκαν με τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Κατά συνέπεια έχουν υποστεί τις σχετικές μειώσεις των νέων ποσοστών αναπλήρωσης. Είναι, εξάλλου, οι μόνες παλιές συντάξεις που υπέστησαν την περικοπή, καθώς για τους εν ζωή παλιούς συνταξιούχους δεν εφαρμόστηκε τα μειωμένα ποσοστά. Παρά μόνο παρέμεινε το επιπλέον ποσό στις συντάξεις τους σαν «προσωπική διαφορά». Γι’ αυτό και αποκλείοντας των αυξήσεων το 2023…

Παράδειγμα: ένας συνταξιούχος που ελάμβανε 1.000 ευρώ σύνταξη, θα συνέχιζε να την παίρνει ακεραία ακόμη και σήμερα. Μετά τον θάνατό του όμως η παροχή επανακαθορίστηκε με τον νόμο 4387/16. Αν υπολογιστεί ότι οι μέσες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου φτάνουν το 18%, το νέο ποσό που προκύπτει είναι 820 ευρώ. Κατά συνέπεια η χήρα λαμβάνει 574 ευρώ (το 70% αυτής), ενώ χωρίς τον επανακαθορισμό θα έπαιρνε 700 ευρώ. Αν ωστόσο εργάζεται ή συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος η σύνταξη μετά την τριετία περιορίζεται στα 287 ευρώ. Αυτή η σύνταξη θα λάβει ολόκληρη την αύξηση του 6% ή 6,5%.

– Αύξηση θα λάβουν (από τους παλιούς ασφαλισμένους) και οι συνταξιούχοι των Ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών. Υπό την προϋπόθεση ότι είχαν πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης.

Και αυτό γιατί κατέβαλαν αυξημένα ασφάλιστρα έως 33% (εργατικές και εργοδοτικές εισφορές) έναντι 20 αντιστοίχως στο ΙΚΑ. Βεβαίως, αυτό το επασφάλιστρο καταβαλλόταν λόγω της πρόωρης εξόδου των εν λόγω υπαλλήλων. Ωστόσο, ήρθε ο νόμος 4387 του 2016 και τους δικαίωσε: προβλέποντας προσαύξηση της σύνταξης κατά 0,075% για κάθε επιπλέον (του 20%) ποσοστιαία μονάδα εισφορών για κάθε χρόνο στην ασφάλιση. Αυτή η διαφορά (επιπλέον σύνταξη στα Ειδικά Ταμεία) αποδίδεται σε πέντε ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από την 1/1/2019 που ισχύει ο επανακαθορισμός του νόμου Κατρούγκαλου. Κατά συνέπεια, στις αρχές του νέου χρόνου να καταβληθεί η τελευταία δόση

Παράλληλα, με τον νόμο 4670/20 αυξήθηκε το ποσοστό ανταπόδοσης για ασφάλιση από 31 και έως 40 έτη. Με αποτέλεσμα να βελτιωθεί κάπως η ανταποδοτική σύνταξη.

Μόνο που στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ λυόταν αυτομάτως η εργασιακή σύμβαση με την συμπλήρωση 35ετίας (ακόμη και με 32 έτη στην Εμπορική τράπεζα). Για τους προ του 1983 ασφαλισμένους χωρίς ηλικιακό όριο και για όσους εντάχθηκαν πρώτη φορά στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/1983, με την συμπλήρωση του 58ου έτους.

Κατά συνέπεια, εκ των πραγμάτων αποκλείονται των αυξήσεων στις συντάξεις οι πρώην υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και Τραπεζών, καίτοι πλήρωσαν αυξημένα ασφάλιστρα και είχαν π.χ. 35 έτη ασφάλισης.

Σχετικα αρθρα

Η «βόμβα» των νέων κόκκινων στεγαστικών προκαλεί τρόμο – Τι είναι το «ισπανικό μοντέλο»

admin

Παγκόσμια οικονομία: Μεταξύ σφύρας και άκμονος…

admin

Επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ λόγω γιορτών

admin

Έκτακτο επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα το λάβουν

admin

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλονται για άλλα δύο χρόνια η εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

admin

Όλα τα νέα προγράμματα για τη στέγαση των νέων

admin

Food Pass: Η δήλωση που ανοίγει δρόμο για νέο επίδομα ακρίβειας

admin

Ρωσία: Απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όσους πουν «ναι» στο πλαφόν – Ετοιμάζεται διάταγμα Πούτιν

admin

ΕΕΕΠ: Σχέδιο για τη δημιουργία Σώματος εξειδικευμένων ελεγκτών παιγνίων υψηλών προδιαγραφών

admin

Σύμβουλος για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς των καζίνο

fastpath

Στα 11,1 δισ. ευρώ οι συνολικές δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Έχει εγκριθεί το 37% των κονδυλίων της ΕΕ

fastpath