Image default
Ευρώπη

ΕΕ: Το πλαφόν στο αέριο θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές- Politico: Εκτός συζήτησης η πρόταση

Αμφιβολίες εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που ζητάνε 15 ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα. 

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, εάν επιβληθεί μεμονωμένα ως μέτρο, θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το καύσιμο αντί να αντιμετωπίσει την έλλειψή του, ανέφερε η Κομισιόν σε έγγραφο που επικαλείται το - News.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βασιστεί σε έναν συνδυασμό εργαλείων και όχι μόνο στην παρέμβαση στην αγορά για να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας ενεργειακής κρίσης που επιβαρύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, υποστηρίζεται. 

«Η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης παρέμβασης που περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και την αλληλεγγύη στην προσφορά», ανέφερε η Κομισιόν. «Το πλήρες αποτέλεσμα τέτοιων μέτρων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του συνδυασμού τους. Όσο ισχυρότερη είναι η παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για μείωση της ζήτησης και αλληλεγγύη στην προσφορά».

Για να είναι αποτελεσματική μια παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα πρέπει να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στις ενεργειακές προμήθειες και να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας, να μειώσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου για τους καταναλωτές και να εξασφαλίσει καλύτερη λειτουργία των αγορών χονδρικής ενέργειας βασικών εμπορευμάτων, περιορίζοντας την υπερβολική αστάθεια των τιμών. 

Το έγγραφο αναμένεται να συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ενώ η πρόταση για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, που έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα την ΕΕ, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και στη σύνοδο της ΕΕ στην Πράγα τον Οκτώβριο.

Politico: Η Κομισιόν δεν ρίχνει στο τραπέζι το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ωστόσο, σύμφωνα με τη στήλη Playbook του Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να μην προτείνει το ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Politico, είχε ανατεθεί στη γενική διευθύντρια της Κομισιόν για τον τομέα της ενέργειας, Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσεν, να ενημερώσει σχετικά τους αξιωματούχους σε μια συνάντηση της Τετάρτης. 

Οι γερμανικές ενστάσεις

Βασική πηγή της ανησυχίες για το συγκεκριμένο μέτρο είναι η Γερμανία. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Playbook ότι ειδικά το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς φοβάται ότι από τη στιγμή που μια πρόταση τεθεί στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί στο συμβούλιο.  

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη. 

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Η εναλλακτική

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα με την εποβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με κοινές αγορές – καθώς δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές. 

«Είτε πρόκειται για ανώτατο όριο στην τιμή είτε για κοινές αγορές, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν τις αγορές αερίου μεταξύ τους. Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών που έχουν την πολυτέλεια να πλειοδοτούν», σχολιάζει το Politico. 

Σχετικα αρθρα

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Πλουσιότερος κατά 12,4 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Amazon: Απογοητευτικό το δ’ τρίμηνο

admin

Επαναδιερεύνηση της υπόθεσης θανάτου στο Σαρλερουά ζητούν Σλοβάκοι Ευρωβουλευτές

admin

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για νέο φράχτη με την Τουρκία ζητά η Βουλγαρία

admin

Alphabet: Το YouTube έριξε τον πήχυ στα κέρδη της μητρικής της Google

admin

Η Βαλχάλα των συνταξιούχων είναι ιερή-«Βάλτε το 10% με υψηλά εισοδήματα να δουλεύει μέχρι τα 67»

admin

Τα «γεράκια» κατάπιαν τα «περιστέρια» στην Φρανκφούρτη

admin

Apple: Οι πωλήσεις αναμένεται να έχουν την πρώτη τους πτώση εδώ και σχεδόν 4 χρόνια

admin

Ο πυρετός του χρυσού καταλαμβάνει τις κεντρικές τράπεζες

admin

Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια στο 3% – Προειδοποιεί για νέες αυξήσεις φέτος

admin

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων στο 4% – «Πρώτες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έκανε στροφή»

admin

Φον ντερ Λάιεν από Κίεβο: Νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα θα ανακοινωθούν έως τις 24/2

admin