Image default
Οικονομία

Κομισιόν: Οι ελπίδες για συμφωνία της Γερμανίας, μοχλός πίεσης η βιομηχανία και το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης για την Τουρκία

Μέτρο πίεσης οι επιπτώσεις μίας μη συμφωνίας σε κοινό δυναμικό πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η πορεία της ΕΕ προς την ενηλικίωση και η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και το «χαρτί» της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων.

Αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες

Ο κίνδυνος για έναν πολύ βαρύ χειμώνα στη Γερμανία αν δεν βρεθεί μία λύση, κάτι που κρύβει τον κίνδυνο να κατεβάσουν τους «διακόπτες» βιομηχανίας (σ.σ. κάτι που συνιστά πολύ μεγάλο «ταμπού» για την εν λόγω χώρα), ανάγεται σε μέτρο πίεσης στο μπρα-ντε-φερ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες μεταξύ Κομισιόν και κρατών μελών για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο πεδίο του φυσικού αερίου και της κοινής στάσης που… αναζητείται. Με πρώτο σταθμό την Παρασκευή και την υπουργική σύνοδο που θα πρέπει να συμφωνήσει στο πρώτο πακέτο που προτάθηκε από την Κομισιόν. Οι επόμενοι σταθμοί επιχειρείται να οδηγήσουν στη συναίνεση για το δυναμικό πλαφόν φυσικού αερίου που θέλει να προτείνει επισήμως το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας διασφαλίσει από πριν πως δεν θα υπάρξει «ατύχημα» στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν παραμένει αισιόδοξη πώς οι αντιρρήσεις που τώρα υπάρχουν θα αρθούν. Και τούτο καθώς διαφορετικά ο χειμώνας μπορεί να είναι πολύ δύσκολος ειδικά για τη Γερμανία, όχι μόνο λόγω των τριγμών στη βιομηχανία αλλά και εξαιτίας των υπολοίπων επιπτώσεων που θα υπάρχουν. Μία Γερμανία χωρίς συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στο χειρότερο χειμώνα από το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο με… κρύο και υψηλό πληθωρισμό.

Η ωριμότητα της ΕΕ

Η Κομισιόν πιστεύει ότι αποτελεί ευκαιρία αυτή η κρίση, ούτως ώστε η Ευρώπη να περάσει στο στάδιο της ωριμότητας, να «ενηλικιωθεί» και να έρθει αντιμέτωπη με τις υποχρεώσεις της. Κάποιες ενδείξεις υπάρχουν με την μείωση της εξάρτησής της από τον 3ο κόσμο που αποφασίσθηκε κατά την πανδημία. Αλλά, πληθαίνουν οι φωνές για μεταφορά ξανά «εντός» της παραγωγής, διασφαλίζοντας ότι θα έχει, στο μέλλον, μεγαλύτερη αυτονομία σε κρίσιμα είδη και σε πρώτες ύλες. εκτιμάται ότι η ανθεκτικότητα της είναι ισχυρή και ότι ήρθε η στιγμή της ενηλικίωσης. ¨Όπως πληθαίνουν και οι «φωνές» για πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και το «χαρτί» της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα δεν προωθεί μόνο την ενεργειακό πακέτο, αλλά εξετάζει και άλλες πρωτοβουλίες που να δείχνουν ότι θα υπάρχει αντίδραση και «ποινές», σε όσους ενός ή «πέριξ» της ΕΕ δεν συμφωνούν με την πολιτική της. Ένα από τα οχήματα που συζητούνται είναι αυτό της πλειοψηφίας (στο 65% των σταθμισμένων ψήφων) με την οποία επιχειρείται να περάσει το δυναμικό πλαφόν για το ρεύμα.

Εξετάζεται λοιπόν αν μπορεί να γίνει η «μέθοδος» και για άλλες κινήσεις. Για παράδειγμα, η συμφωνία της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία που της αποφέρει μεγάλα εμπορικά και όχι μόνο οφέλη συνδέεται με υποχρεώσεις που δεν τηρούνται, με πρώτης σημασίας για την Ε.Ε. τη στάση της έναντι της Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται να παιχτεί το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης και της αναστολής προνομίων, κάτι που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να έρθει τον Οκτώβριο με αφορμή τις ετήσιες εκθέσεις για τη Διεύρυνση που τότε ανακοινώνονται από την Επιτροπή.

Σχετικα αρθρα

Διαβάστε αύριο στη «Ν»

admin

Ποια πρόστιμα «φωτιά» φέρνει ο νέος ΚΟΚ – Η παράβαση Νο 1

admin

Η Eurobank μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας

admin

Eurobank: Εξαγορά ποσοστού 13,4% της Ελληνικής Τράπεζας

admin

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ανακοινώθηκε παράταση ως 20/12 για την απογραφή στο «ΕΡΓΑΝΗ»

admin

Ετοιμάζονται «αλλαγές» για τον ρόλο της Κομισιόν στην Ευρωζώνη

admin

Deutsche Bank: Να εξεταστούν οι ελληνικές τράπεζες ως βιώσιμες επενδυτικές επιλογές

admin

Τα αυξημένα κόστη φρενάρουν την οικοδομή

admin

Κρυφό «δώρο» στους εφοπλιστές – Μείωση στο 5% της φορολογίας των μερισμάτων

admin

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Αναστέλλεται η πρόσβαση του κοινού στο πληροφοριακό σύστημα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – Τα κριτήρια

admin

Ενεργειακή θηλιά για την ΕΕ το ρωσικό LNG – Το πληρώνει χρυσάφι και δεν θέλει να ακούει για εμπάργκο

admin