Image default
Αγορές

Γερμανικές πιέσεις «ξαναβύθισαν» σε bear market τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Γερμανικές πιέσεις «ξαναβύθισαν» σε bear market τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Προσωρινή και λίγη αποδείχθηκε η χθεσινή (28/9) αντίδραση των αγορών, οι οποίες έλαβαν ώθηση από την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) που προχωρά σε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Τα νέα για τον πληθωρισμό-ρεκόρ στη Γερμανία ήρθαν να καταρρίψουν την όποια ανοδική προσπάθεια.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναρριχήθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο από 9,5% που ανέμεναν οι αναλυτές και 7,9% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από την ημέρα που καθιερώθηκε το ευρώ πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. O εναρμονισμένος πληθωρισμός, για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο στο 10,9% από 8,8% έναν μήνα πριν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε «βουτιά» 1,67% και έκλεισε στις 382,90 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου των αυτοκινήτων να ηγούνται των απωλειών με 5%, καθώς όλα τα βασικά χρηματιστήρια και δείκτες βρέθηκαν στο «κόκκινο». Ο Stoxx σημείωσε πτώση σε 11 από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις, μειώνοντας περισσότερο από το 10% της αξίας του σε αυτό το διάστημα. Σε σύγκριση με το υψηλό έτους, υποχωρεί περισσότερο από 20% κάτι που σημαίνει ότι επανήλθε σε bear market.

Στη Γερμανία ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 1,71% στις 11.975,55 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,77% στις 6.881,59 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,53% στις 5.676,87 μονάδες.

Παράλληλα, στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,91% στις 7.300,10 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB διολίσθησε 2,4% στις 20.352,98 μονάδες και στην Πορτογαλία ο PSI έχασε 1,72% στις 5.292,38 μονάδες.

Σε επίπεδο εταιρικών μετοχών, η Rational σημείωσε άλμα άνω του 15% αφού ο γερμανικός κατασκευαστής ατμόπλοιων και φούρνων combi αύξησε τις προβλέψεις εσόδων από τις πωλήσεις και τα κέρδη του για το 2022. Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Barratt Developments υποχώρησε περισσότερο από 12%.

Στα μάκρο της ημέρας, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε το Σεπτέμβριο. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 93,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 97,3 μονάδες τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 95 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

    Σχετικα αρθρα

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin