Image default
Ευρώπη

Αιχμές Ντράγκι προς το Βερολίνο για το πλαφόν: «Δεν μπορείτε να ενεργείτε μονομερώς»

Η απερχόμενη ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους εγχώριους καταναλωτές, ενώ αναλαμβάνει νέο χρέος 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν μπορούμε να χωρίζουμε τους εαυτούς μας ανάλογα με το δημοσιονομικό μας περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

«Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις μακροπρόθεσμα, αν δεν έχουμε κοινή στρατηγική, ούτε καν εκείνα που φαίνονται λιγότερο ευάλωτα από οικονομική άποψη», είπε.

Η κριτική έρχεται την παραμονή της έκτακτης συνόδου των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία πρόκειται να συζητήσουν λύσεις για την κρίση των τιμών της ενέργειας. Η Ιταλία, μαζί με άλλες 14 χώρες, έχει πιέσει για ένα ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Βερολίνο, φοβούμενο ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού παρέχοντας κίνητρα στους προμηθευτές φυσικού αερίου να αναζητήσουν υψηλότερη τιμή αλλού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε στο πλευρό του Βερολίνου και άργησε να υποβάλει προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τιμή της ΕΕ για το χάσμα – κάτι που ζήτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τον Μάρτιο – και προκαλώντας την αντίδραση των υποστηρικτών της.

«Η απάντηση της ΕΕ είναι η μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η αποφυγή των στρεβλώσεων της αγοράς. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι, όπως στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», είπε ο Ντράγκι.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είναι πιθανό να συζητήσουν το θέμα σε σύνοδο κορυφής στην Πράγα την ερχόμενη Παρασκευή.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Νοέμβριο

admin

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ και ειδική σχολή για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων

admin

Μπρους Λι: O Ανγκ Λι ετοιμάζει ταινία για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

admin

Θεσσαλονίκη: Δύο μαθήτριες πίσω από ψευδή καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας σε σχολείο

admin

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60α γενέθλια των Rolling Stones

admin

Ινδονησία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους λόγω των επικίνδυνων σιροπιών για τον βήχα

admin

Σε κοινή ευρωπαϊκή θέση για τα τσιπς κατέληξαν τα κράτη μέλη

admin

Νότια Κορέα και Πολωνία φλερτάρουν όλο και περισσότερο

admin

Intrakat: Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ψήφισε η γενική συνέλευση των μετόχων

admin

Παράγωγα: Η άνοδος  αύξησε όγκους όχι τις προσδοκίες

admin

Γαλλία: Αναγνωρίστηκαν 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας

admin

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Βελλεροφών – 22 – Νυχτερινή Αστραπή»

admin