Image default
Αγορές

Ασιατικές αγορές: Οδεύουν προς τον χειρότερο μετά πανδημίας μήνα τους

Ασιατικές αγορές: Οδεύουν προς τον χειρότερο μετά πανδημίας μήνα τους

Προς τον χειρότερο μήνα τους από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού οδεύουν οι αγορές Ασίας και Ωκεανίας, με τους περισσότερους από τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν απώλειες στη συνεδρίαση της Παρασκευής (30/9), εν μέσω ανησυχιών στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων λόγω της επιθετικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση και αυξανόμενου γεωπολιτικού κινδύνου.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3%, ανεβάζοντας τη μηνιαία απώλειά του στο «εκρηκτικό» 13%, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020, όταν η εκκολαπτόμενη πανδημία δημιούργησε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εκτός και αν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή ανατροπή, οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ οδεύουν προς το χειρότερο τρίμηνο από το 2001 και τα κινεζικά bluechips οδεύουν προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία απώλειά τους από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου το 2015.

«Η ανησυχητική τριάδα των αυξανόμενων επιτοκίων, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του ισχυρού δολαρίου έχει ενταθεί», δήλωσε ο Τίμοθι Μόε, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της Goldman Sachs.

«Μειώνουμε περαιτέρω τις προβλέψεις μας και αναμένουμε σε μεγάλο βαθμό σταθερές περιφερειακές επιδόσεις τα επόμενα δύο τρίμηνα με καλύτερες αποδόσεις σε δωδεκάμηνη προβολή», συμπλήρωσε.

Τα εργοστάσια της Ιαπωνίας αύξησαν την παραγωγή τον Αύγουστο και η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επέστρεψε σε ανάπτυξη αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία, αλλά αυτό δεν κατάφερε να ηρεμήσει τους επενδυτές για πολύ.

Η Reserve Bank of India αύξησε επίσης το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 5,90% την Παρασκευή, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, καθώς συνεχίζει να μάχεται τον οδυνηρά υψηλό πληθωρισμό και τη ραγδαία αποδυνάμωση της ρουπίας.

Οι έμποροι νομισμάτων παρέμειναν νευρικοί δεδομένου του κινδύνου παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας. Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,3% στις λεπτές και ασταθείς συναλλαγές στο 1,12 δολάριο, σημειώνοντας την καλύτερη εβδομάδα από το τέλος του 2020, μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας για αγορά μακροχρόνιων ομολόγων.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι ενός «καλαθιού» βασικών νομισμάτων την Παρασκευή και γενικότερα άνοδο 3,1% σε μηνιαίο επίπεδο, το καλύτερο από τον Απρίλιο.

Η αδιάκοπη άνοδος του αμερικανικού νομίσματος έχει ωθήσει το γεν, το κινεζικό γουάν και πολλά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σε μακροπρόθεσμα χαμηλά επίπεδα, συσσωρεύοντας πιέσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρέμβουν.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ζήτησε από τις μεγάλες κρατικές τράπεζες να είναι έτοιμες να πουλήσουν δολάρια για γουάν σε υπεράκτιες αγορές, ανέφερε το Reuters.

Μια ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας να φτάνουν σε χαμηλό πέντε μηνών, ενισχύει τις προσδοκίες επιθετικότερηςσύσφιξης από τη Fed.

Επιβαρύνοντας περαιτέρω το κλίμα της αγοράς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών την Παρασκευή, μια κίνηση που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη θα σηματοδοτήσει μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» και θα θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές για ειρήνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,83%, κλείνοντας στις 25.937,21 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 17.278 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 0,55% στις 3.024,39 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,18% στις 10.790,72 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,81% και έκλεισε στις 13.424,58 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,71% στις 2.155,49 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.474,20 μονάδες, υποχωρώντας 1,23%.

 • ασιατικές αγορές
 • ΑΣΙΑ
 • Ωκεανία
 • Κίνα
 • ιαπωνία
 • Αυστραλία
 • Nikkei
 • Kospi

  Σχετικα αρθρα

  Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών, αναμένοντας… μαντάτα από ΗΠΑ

  admin

  Απώλειες στις ασιατικές αγορές, αναμένοντας κινέζικες εξελίξεις

  admin

  Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street με μικτά πρόσημα

  admin

  Στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Αυγούστου οι ευρωαγορές

  admin

  Κατέβασαν «ταχύτητα» οι αγοραστές στη Wall Street

  admin

  Ο Πάουελ δίνει… ώθηση στις ευρωαγορές- Κέρδη στο άνοιγμα

  admin

  JP Morgan: Μείωσε την πρόβλεψη για κέρδη στον S&P 500

  admin

  Το πάρτι της Wall Street συνεχίστηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια

  admin

  Αγοραστικό «πάρτι» στη Wall Street με… διοργανωτή τον Πάουελ

  admin

  Ο καλύτερος μήνας από τον Ιούλιο για τις ευρωαγορές

  admin

  Στάση αναμονής στη Wall Street πριν την ομιλία του Πάουελ

  admin

  Morgan Stanley: «Βλέπει» βουτιά 24% του S&P 500 το 2023

  admin