Image default
Ευρώπη

Γενική απεργία και διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία για υψηλότερους μισθούς

Πολλά συνδικάτα κάλεσαν σε γενική απεργία την Πέμπτη (29 Σεπτεμβρίου), προκαλώντας διακοπές στις σιδηροδρομικές γραμμές και στα σχολεία.

Περισσότερες από 200 συγκεντρώσεις αναμένονται σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με ένα από τα συνδικάτα που οργανώνουν, την CGT, για την πρώτη γενική κινητοποίηση της νέας σχολικής χρονιάς. Έκαναν λόγο για 40.000 διαδηλωτές στο Παρίσι και αρκετές χιλιάδες σε πολλές γαλλικές πόλεις, όπως η Μασσαλία.

Η περιφερειακή αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμη την εκτίμησή της.

Υπήρξαν διαταραχές στην κυκλοφορία των τρένων. Στα περιφερειακά σιδηροδρομικά δίκτυα (TER), έξι στα δέκα τρένα εκτελούσαν δρομολόγια, ενώ τα μισά υπεραστικά τρένα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Το συνδικάτο CGT δήλωσε ότι ένας στους τρεις σιδηροδρομικούς εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους. Οι γραμμές υψηλής ταχύτητας δεν διαταράχθηκαν σχεδόν καθόλου, όπως και το μετρό του Παρισιού.

Τα σχολεία επηρεάστηκαν επίσης από την απεργία, με το Υπουργείο Παιδείας να αναφέρει ποσοστό συμμετοχής περίπου 10% σε εθνικό επίπεδο το μεσημέρι – τα συνδικάτα του κλάδου ανέμεναν 20%. Στην περιφέρεια Île-de-France, η απεργία είχε μεγαλύτερη συμμετοχή, με 40% των απεργών μεταξύ των δασκάλων και καθηγητών του Παρισιού και 48% στο διαμέρισμα Seine-Saint-Denis, σύμφωνα με το κύριο κλαδικό συνδικάτο.

Το κύριο ζήτημα ήταν οι μισθολογικές αυξήσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Τα μισθολογικά αιτήματα ήταν ο κύριος λόγος της κινητοποίησης, αλλά η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος επικρίθηκε επίσης ευρέως στις διάφορες πορείες. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εξέφρασε πρόσφατα τη βούλησή του να τη διατηρήσει. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατοπίσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 ή 65 έτη.

Στις πορείες συμμετείχαν και τα διάφορα αριστερά κόμματα. Μετά την απεργία στον τομέα της υγείας την περασμένη Πέμπτη (22 Σεπτεμβρίου), αναμένονται και άλλες κινητοποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες: μια «πορεία κατά του υψηλού κόστους ζωής και της αδράνειας για το κλίμα» διοργανώνεται από την La France insoumise και συσπειρώνεται από τα άλλα μέλη του αριστερού συνασπισμού. Η νέα γαλλική κοινωνική περίοδος υπόσχεται να είναι περιπετειώδης.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Νοέμβριο

admin

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ και ειδική σχολή για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων

admin

Μπρους Λι: O Ανγκ Λι ετοιμάζει ταινία για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

admin

Θεσσαλονίκη: Δύο μαθήτριες πίσω από ψευδή καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας σε σχολείο

admin

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60α γενέθλια των Rolling Stones

admin

Ινδονησία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους λόγω των επικίνδυνων σιροπιών για τον βήχα

admin

Νότια Κορέα και Πολωνία φλερτάρουν όλο και περισσότερο

admin

Σε κοινή ευρωπαϊκή θέση για τα τσιπς κατέληξαν τα κράτη μέλη

admin

Intrakat: Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ψήφισε η γενική συνέλευση των μετόχων

admin

Παράγωγα: Η άνοδος  αύξησε όγκους όχι τις προσδοκίες

admin

Γαλλία: Αναγνωρίστηκαν 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας

admin

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Βελλεροφών – 22 – Νυχτερινή Αστραπή»

admin