Image default
Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Στη σκιά του πλαφόν οι Βρυξέλλες- «Να βρεθεί λύση αποδεκτή για όλα τα κράτη-μέλη»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει ένα τρόπο να προσεγγίσει τα πλαφόν στην τιμή αερίου τα οποία θα μπορούν να αποδεχθούν και τα 27 κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ. «Καθώς διαφορετικά κράτη-μέλη αναμένουν διαφορετικές λύσεις, η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα που να έχει συνολικά ευρεία στήριξη … Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός για όλα τα κράτη-μέλη», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη σε συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα συζητήσουν το θέμα αυτό.

Εν μέσω διαφωνιών, που φαντάζει δύσκολο να γεφυρωθούν, όσον αφορά την ιδέα να επιβληθεί γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στόχος: η μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας. 

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να υποστηρίξουν μια σειρά έκτακτων μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τον αναπροσανατολισμό των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι «27» έχουν ήδη συμφωνήσει σε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% αφού η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, «πάγωσε» τις αποστολές μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη δράση για να περιοριστεί η ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και κινδυνεύει να πάθει ύφεση.

Τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα σε μια εξαιρετικά ασταθή αγορά φυσικού αερίου, η οποία επηρεάζεται από αυτό που η ΕΕ αποκαλεί εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Μόσχα, σημειώνει το πρακτορείο -. Ο κίνδυνος για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης είναι ακόμη πιο έντονος αφού το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, υπέστη ζημιά σε μια σειρά εκρήξεων

Τα δύο «στρατόπεδα»

Οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται για σύγκρουση στις Βρυξέλλες καθώς υπάρχουν διαφωνίες για το πώς και αν θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου, που με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος ενέργειας και θέρμανσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Από τη μία υπάρχουν οι 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που ζητούν γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, λόγω των κινδύνων που ενέχει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.  Από την άλλη, δώδεκα χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, με πρώτη τη Γερμανία που θεωρεί, όπως και η Επιτροπή, ότι η ιδέα των 15 αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

Στο μπλοκ των 15 υπάρχει εκενυρισμός με το Βερολίνο, το οποίο μπλοκάρει μια πανευρωπαϊκή λύση καθώς έχει την άνεση να διαθέσει 200 δισ. για να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους εγχώριους καταναλωτές. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της απερχόμενης ιταλικής κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι που επέκρινε τη στάση του Βερολίνου. 

«Δεν μπορούμε να χωρίζουμε τους εαυτούς μας ανάλογα με το δημοσιονομικό μας περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. «Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις μακροπρόθεσμα, αν δεν έχουμε κοινή στρατηγική, ούτε καν εκείνα που φαίνονται λιγότερο ευάλωτα από οικονομική άποψη», είπε.

Πάντως το πρωί της Παρασκευής συναντήθηκαν εκπρόσωποι των δύο διαφορετικών στρατοπέδων, που έχουν διαμορφωθεί για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο, Γαλλία και Ισπανία διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους δύο μεγάλους «αρνητές», Γερμανία και Ολλανδία.   

Η λίστα των επιλογών που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΕ, που σκιαγραφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, έβαλε φωτιά στη συζήτηση αφού χθες η Κομισιόν προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί αποκλειστικά μόνο η ιδέα ενός ορίου τιμών στις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου, το οποίο ζητείται από 15 χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία.

Κ. Σκρέκας: Το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται 

Την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας» εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Αγανακτισμένοι οι πολίτες για τα αυστηρά lockdowns αψηφούν τις αρχές

admin

Aegean: Νέο 3ετές πρόγραμμα 120 υποτροφιών για την επόμενη γενιά πιλότων

admin

Θεσσαλονίκη: Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια της 21χρονης φοιτήτριας

admin

Νέο «όχι» της κυβέρνησης στα τραπεζικά bonus

admin

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια

admin

Κίνα: Απώθηση καταδρομικού των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

admin

Υψηλά κόστη και ελλείψεις πρώτων υλών «φρενάρουν» την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ

admin

Διαρροή: Η στρατηγική της Επιτροπής για την υγεία στοχεύει στην επέκταση του ρόλου της ΕΕ διεθνώς

admin

Επίδομα θέρμανσης: Σχεδόν 1 εκατ. οι αιτήσεις – Οι ημερομηνίες καταβολής

admin

400 εκατ. ευρώ περισσότερα πληρώνουν οι δανειολήπτες – 800 εκατ. υψηλότεροι οι τόκοι καταθέσεων

admin

Επιβατηγό πλοίο προσέκρουσε σε ύφαλο στο δρομολόγιο Λέρος – Κάλυμνος

admin

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για πιθανές περικοπές νερού στην Καλιφόρνια λόγω ξηρασίας

admin