Image default
Ευρώπη

Αντιδράσεις για αμφιλεγόμενη ανάρτηση του πρώην Πολωνού ΥΠΕΞ σχετικά με το σαμποτάζ στον Nord Stream

Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας από το 2007 έως το 2014 και νυν ευρωβουλευτής που ανήκει στην ομάδα του ΕΛΚ, ανήρτησε ένα αμφιλεγόμενο post στο Twitter, στο οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη διενέργεια σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream.

«Ευχαριστώ, ΗΠΑ» – έγραφε στο tweet ο Σικόρσκι, το οποίο αναρτήθηκε μαζί με μια φωτογραφία φυσαλίδων αερίου που βγαίνει από τον αγωγό Nord Stream που δέχθηκε επίθεση.

Η ανάρτηση του πολιτικού θα μπορούσε να εκληφθεί ως υπόδειξη ότι οι ΗΠΑ μπορεί να βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ στην υποδομή φυσικού αερίου.

Η ανάρτηση του πολιτικού προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεση. Οι συνάδελφοι του Σικόρσκι από το κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών (PO), στο οποίο ανήκει, καθώς και πολιτικοί αντίπαλοι από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), την επέκριναν.

«Δεν μπορείς να κάνεις τέτοιες υποθέσεις, ειδικά όταν πρόκειται για έναν σοβαρό πολιτικό, ένα πρόσωπο για το οποίο το κοινό δεν έχει καμία αμφιβολία ότι έχει κάποιες γνώσεις», εκτίμησε ο βουλευτής του PO Μπόρις Μπούντκα στο Radio Plus. Πρόσθεσε ότι ο Σικόρσκι «θα πρέπει να σκέφτεται περισσότερο αυτά που γράφει».

Ο Μπούντκα ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος της PO Ντόναλντ Τούσκ ενεπλάκη στην κατάσταση και είχε μακρά συνομιλία με τον Σικόρσκι.

Ο Σικόρσκι επεξήγησε τα λόγια του σε μεταγενέστερα tweets.

«Η αποτυχία του Nord Stream περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών του Πούτιν. Αν θέλει να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα πρέπει να μιλήσει με τις χώρες που ελέγχουν τους αγωγούς Brotherhood και Yamal». – τόνισε.

Η αρχική ανάρτηση του Σικόρσκι υιοθετήθηκε και από τη ρωσική προπαγάνδα.

«Ο Σικόρσκι έγραψε στο Twitter τις ευχαριστίες του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για το σημερινό περιστατικό με τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου. Πρόκειται για επίσημη δήλωση για τρομοκρατική επίθεση;». – σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

«Ευχαριστώ τον Ράντοσλαβ Σικόρσκι για τις πληροφορίες σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση με στόχο τις πολιτικές υποδομές» – έγραψε ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η ανάρτηση του Σικόρσκι στο Twitter αποχαιρετά την πιθανότητα να επιστρέψει στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας μετά από πιθανές εκλογές που θα κερδίσει η αντιπολίτευση.

Σχετικα αρθρα

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin

Επέτειος 50 ετών από την πορτογαλική Επανάσταση των Γαρυφάλλων

admin

Φινλανδία-Εσθονία: Επαναλειτουργεί ο αγωγός αερίου Balticconnector – Υπό έρευνα κινεζικό πλοίο για την ζημιά που είχε προκληθεί

admin