Image default
Ευρώπη

Η Φινλανδία κλείνει τα σύνορα της στους Ρώσους τουρίστες

Λόγω της έλλειψης ευθυγράμμισης σε επίπεδο ΕΕ, η Φινλανδία έλαβε εθνική απόφαση την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου προσαρμόζοντας τους κανονισμούς της ζώνης Σένγκεν. Σύμφωνα με την ερμηνεία, η συνέχιση του τουρισμού από τη Ρωσία και η διέλευση μέσω της Φινλανδίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις και τη θέση της Φινλανδίας.

Η απόφαση της Φινλανδίας διαφέρει από εκείνη που έλαβαν οι χώρες της Βαλτικής.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θεώρησαν τους Ρώσους τουρίστες ως απειλή για την ασφάλειά τους και εμπόδισαν την είσοδό τους. Η Φινλανδία, ωστόσο, δεν έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα κατά τη δική της αξιολόγηση της ασφάλειας.

Οι νέοι περιορισμοί που αποφάσισε η φινλανδική κυβέρνηση βασίζονται στο άρθρο 6 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Ο εν λόγω κώδικας αναφέρει ότι η είσοδος υπηκόων τρίτων χωρών προϋποθέτει ότι δεν θεωρούνται «απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις οποιουδήποτε κράτους μέλους».

Όμως, οι χώρες Σένγκεν έχουν περιθώριο για τη λήψη εθνικών αποφάσεων και πολιτικών, όταν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως οι διεθνείς σχέσεις και η ασφάλεια. Η ερμηνεία της Φινλανδίας είναι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη του είδους της.

Οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και στόχος τους είναι να σταματήσουν εντελώς τον τουρισμό και τη διαμετακόμιση μέχρι νεωτέρας. Όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα. Βίζες μπορούν να χορηγηθούν σε μέλη της οικογένειας, σε άτομα με καθιερωμένη σχέση γιατρού-ασθενούς σε φινλανδικό νοσοκομείο και σε όσους έχουν έγκυρη άδεια παραμονής στη Φινλανδία, σε άλλη χώρα Σένγκεν ή σε χώρα εκτός Σένγκεν. Η ιδιοκτησία ακινήτων δεν θα αποτελεί ελευθέρας εισόδου ή θεώρησης.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε επίσης ότι οι θεωρήσεις Σένγκεν δεν αποτελούν μέσο για όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Εάν υπάρχουν υποψίες ότι ο αιτών μπορεί αργότερα να ζητήσει άσυλο, η αίτηση θεώρησης απορρίπτεται. Τούτου λεχθέντος, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι «εξετάζει» την εισαγωγή ανθρωπιστικής βίζας.

Σε άλλες ειδήσεις. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, η οποία διεξήχθη μεταξύ του ρωσόφωνου πληθυσμού της Φινλανδίας από το Ίδρυμα Cultura, έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ωστόσο, περίπου το 56% ήταν κατά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και μόνο το 43% ενέκρινε την αποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων. Επί του παρόντος, στη Φινλανδία διαμένουν περίπου 87.500 άτομα των οποίων η μητρική γλώσσα είναι η ρωσική. Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων είναι σήμερα περίπου 40.000.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin