Image default
Οικονομία

Σκυλακάκης για «Ελλάδα 2.0»: Σήμερα καταθέτουμε το 2ο αίτημα πληρωμής 3,56 δισ. ευρώ

Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο αίτημα πληρωμής συνολικά 3,56 δισ. ευρώ νωρίτερα από τον σχεδιασμό.

Την υποβολή σήμερα προς την ΕΕ του δεύτερου αιτήματος πληρωμής συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αφού ολοκληρώθηκαν 15 ορόσημα και στόχοι.

Η Ελλάδα επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, εκπλήρωσε νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, τρία ορόσημα που σχετίζονται με το δανειακό σκέλος του RRF. Συνεπώς, στα 1,72 δισ. ευρώ για πληρωμή επιδοτήσεων προστίθενται ακόμη 1,84 δισ. ευρώ ως πληρωμή δανείων, και θα τα λάβει κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος του χρόνου, επισημαίνοντας πως αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για της αγορές.

Η Ελλάδα γίνεται έτσι η τέταρτη χώρα στην ΕΕ που καταθέτει δεύτερο αίτημα και η πρώτη που καταθέτει αίτημα για τρίτη πληρωμή που αφορά τα δάνεια προς επιχειρήσεις, έχοντας ολοκληρώσει ήδη 28 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι συνολικοί πόροι που έχει να λαμβάνει η χώρα έως το τέλος του 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπερβαίνουν τα 11,1 δισ. ευρώ, γεγονός που την τοποθετεί στην πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, εν αντιθέσει με το 10%-15% που ισχύει σε άλλα κράτη-μέλη. Υπογράμμισε ακόμα, την σημασία του γεγονότος στην δύσκολη αυτή συγκυρία.

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, έχουν ήδη ενταχθεί στο «Σχέδιο Ελλάδα 2.0» 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, με αποφάσεις που έχει υπογράψει ο κ. Σκυλακάκης.

Τα έργα αφορούν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Στο σκέλος των δανείων στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια, από ενδιαφερόμενους επενδυτές, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να ανέρχεται σε περίπου 6,82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,83 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του RRF, 2,46 δισ. ευρώ σε κεφάλαια των τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ καλύπτονται από ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Οι παραπάνω επενδύσεις εμπίπτουν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο.

Όπως επισημάνθηκε, πλήθος έργων, από τα 150 υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια, βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ έχουν, ήδη, συμβασιοποιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από πόρους-δάνεια του RRF.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως σε μία χρονική περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ανέρχεται σε 0,90%, με μέση διάρκεια αποπληρωμής περίπου τα 10 έτη.

Επιπλέον, αναφορικά με την απορρόφηση πόρων ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ.

Τα 4 παραδείγματα για την χρησιμότητα του «Ελλάδα 2.0»

Ο υπουργός κατά την έναρξη της παρουσίασης αναφέρθηκε στην σημασία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε ένα «καταλυτικής σημασίας εργαλείο» για την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, απαρίθμησε τέσσερα παραδείγματα του πώς το «Ελλάδα 2.0» βοηθά την χώρα να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Το πρώτο παράδειγμα, είναι το πρόγραμμα Antinero για την δασική προστασία, μέσα από το οποίο έχουν διανοιχτεί, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, 2.000 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.

Κατά δεύτερο, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αφορά 87.000 νοικοκυριά. Επί παραδείγματι, εξήγησε την αξία του, λέγοντας πως ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του ’70, ενώ παλαιότερα απαιτούσε κατανάλωση ενέργειας ύψους 50.000 κιλοβατώρες, μετά από μία παρέμβαση ύψους 20.000 ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος, θα απαιτεί μόλις 10.000-15.000 κιλοβατώρες.

Ως τρίτο παράδειγμα, ο υπουργός ανέφερε την Ψηφιακή Μέριμνα, μέσα από την οποία σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός παραδίδεται σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, με όφελος τον εμπλουτισμό του μαθήματος, την πρόσβαση σε διαδικτυακό υλικό και την δυνατότητα τηλεκπαίδευσης. Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε πως οι κύριοι ωφελούμενοι είναι οι μη έχοντας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιο εξοπλισμό.

Τέλος, ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην παραγωγική επένδυση εταιρείας ύψους 175 εκατ. ευρώ, για την δημιουργία εργοστασίου κατασκευής μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, δημιουργώντας έτσι 300 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το όφελος για το ΑΕΠ να υπολογίζεται διπλάσιο ή και τριπλάσιο από το ύψος της επένδυσης.

Ο υπουργός, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση η εφαρμογή του Σχεδίου να μην εμπλακεί σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις στα πλαίσια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, έτσι ώστε να συνεχιστεί ανεμπόδιστα με συνείδηση των δυσκολιών της ομαλής υλοποίησης του, καθώς τίθεται η ανάγκη εφαρμογής «εκατοντάδων διαγωνισμών». Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε πως έχουμε ακόμα 4 χρόνια για την υλοποίηση του σχεδίου στην ολότητα του, ένα έργο «δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο».

Σχετικα αρθρα

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin