Image default
Αγορές

Τρίτο διαδοχικό τρίμηνο απωλειών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτο διαδοχικό τρίμηνο απωλειών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τις κινήσεις ωραιοποίησης της τελευταίας στιγμής να δίνουν μίνι ώθηση έναντι των νέων ανησυχητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ, αφού ανήλθε στο 10% το Σεπτέμβριο από 9,1% τον Αύγουστο. Στα επιμέρους στοιχεία, η ενέργεια καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Σεπτέμβριο στο 40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 11,8% (από 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 5,6% (έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και οι υπηρεσίες, με 4,3% (έναντι 3,8% τον Αύγουστο).

Στη σημερινή (30/9) συνεδρίαση των ευρωαγορών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,3% και έκλεισε στις 387,86 μονάδες, με τους κλάδους των κατασκευών και των media να σημειώνουν κέρδη 2,4% και 2,3% αντίστοιχα. Ο δείκτης υποχώρησε κατά 7,8% σε μηνιαία βάση -η χειρότερη επίδοσή του από τον περασμένο Ιούνιο- και κατά 6% το γ’ τρίμηνο του 2022.

Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό πτωτικό τρίμηνο για τον Stoxx 600 στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί του από το 2011.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε άνοδο 1,16% στις 12.114,36 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κέρδισε 0,18% στις 6.893,81 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,51% στις 5.762,34 μονάδες.

Στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,91% στις 7.366,80 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,45% στις 20.648,85 μονάδες και στην Πορτογαλία ο PSI έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 5.302,76 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο 6,2% σε ετήσια βάση, από 6,6% τον Αύγουστο.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός στην Ολλανδία εκτινάχθηκε στο 17% τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες με την ΕΕ, διαμορφώθηκαν στο 17,1% μετά από το 13,7% τον Αύγουστο

Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μόνη οικονομία της G7 που δεν έχει ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα επίσημα στοιχεία. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανακοίνωσε ότι η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, αναθεωρημένη από προηγούμενη μέτρηση συρρίκνωσης 0,1%.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • πληθωρισμός
  • Σεπτέμβριος
  • Ευρωζώνη
  • τρίτο τρίμηνο

    Σχετικα αρθρα

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin