Image default
BLOOMBERG Οικονομία Πρώτο Θέμα

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

Του Mark Gilbert

Η κατάρρευση των ομολόγων αυτή την εβδομάδα οδήγησε το μέσο κόστος δανεισμού λήξης 10 ετών για τις χώρες της Ομάδας των 7 παραδοσιακών βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών (G7) στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, με τη μέση απόδοση να ξεπερνά το 3%.

Όσα θα συμβούν στη συνέχεια θα μπορούσαν να δώσουν τον τόνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Η δε εικασία σας είναι πιθανότατα τόσο κακή όσο και η δική μου ως προς το πού κατευθύνονται οι αγορές των περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος.

Δεν είναι μόνον οι traders και οι επενδυτές που θα νιώσουν τον “πόνο” από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Οι εταιρείες οι οποίες επιδιώκουν να δανειστούν για να επενδύσουν και οι αγοραστές κατοικιών που προσπαθούν να αντέξουν οικονομικά ένα στεγαστικό δάνειο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν επιτόκια τα οποία θα είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που έχει συνηθίσει ο κόσμος για μεγάλο μέρος του 21ου αιώνα.

Σημάδια

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ – σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες αγορές χρέους – αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2008 αυτή την εβδομάδα.

Η αντίστοιχη απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας, η οποία δίνει τον “ρυθμό” για τις αγορές σταθερού εισοδήματος της ευρωζώνης, έφτασε στο υψηλότερο σημείο της εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Χάρη στην ώθηση ενός γιγαντιαίου πακέτου φορολογικών περικοπών από μια κυβέρνηση με ζωή μόλις τριών εβδομάδων, η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, προτού παρέμβει η κεντρική τράπεζα της χώρας (Bank of England), προκειμένου να αμβλύνει την πίεση. Η άνοδος του κόστους του δημόσιου χρέους έχει γενικά υπάρξει “αμείλικτη”.

Για τις χώρες της G-7, οι οποίες περιλαμβάνουν τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η μέση απόδοση των 10ετών ομολόγων πλησιάζει σε ένα κομβικό σημείο καμπής. Περίπου στο 3,15%, είναι ήδη πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 1,3% που κατεγράφη την προηγούμενη δεκαετία. Και, αν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan) δεν ξόδευε δισεκατομμύρια γιεν για να διατηρήσει τις αποδόσεις κάτω από το 0,25%, ο συγκεκριμένος μέσος όρος θα ήταν ακόμη υψηλότερος.

Η εκτίναξη των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων των χωρών της G7

Το τρέχον αυξημένο επίπεδο τιμών καταναλωτή, το οποίο έστω και καθυστερημένα έχει ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επίσημα επιτόκιά τους, προμηνύει άσχημα μαντάτα για τις αποδόσεις των ομολόγων.

Μετά από χρόνια διατήρησης του πληθωρισμού κάτω από τους στόχους του 2%, οι θεματοφύλακες της νομισματικής σταθερότητας πιάστηκαν να “κοιμούνται” στο τιμόνι.

Ο τρέχων μέσος όρος πληθωρισμού στην G7, στο 7,2%, είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών, που κινείτο στο 1,7%, το μέσο επίπεδο μιας δεκαετίας στο 1,6% ή τον μέσο όρο 2002-2012 του 1,8%.

gdfgdgdfg
Η αντίστοιχη εκτίναξη του πληθωρισμού τιμών καταναλωτή στις ίδιες χώρες

Ο ουρανομήκης πληθωρισμός υποδηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να συσφίγξουν ακόμη περισσότερο την πολιτική τους εντός των επόμενων μηνών, προκειμένου να μειώσουν τις τιμές καταναλωτή.

Το μέσο επίσημο επιτόκιο στην G7 είναι περίπου 1,75% (αν και, σε αυτό το σημείο, το “κατεσταλμένο” κόστος δανεισμού της Ιαπωνίας στρεβλώνει κάπως τα στοιχεία), αφού κυμάνθηκε γύρω από το 0% τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μοιάζει αρκετά υψηλό για να επαναφέρει τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα.

gdfhfh
Ο μέσος όρος του βασικού επιτοκίου των κεντρικών τραπεζών των επτά παραδοσιακών βιομηχανικών δυνάμεων του πλανήτη

Φόβος

Δεν έχουμε καν αρχίσει να αντιμετωπίζουμε τον αντίκτυπο τον οποίο θα έχει το υψηλό και ολοένα αυξανόμενο κόστος δανεισμού στις μετοχές. Ενώ οι τελευταίες έφτασαν σε ιστορικά υψηλά με κόστος δανεισμού το οποίο ήταν περίπου μηδενικό (ή και αρνητικό), η καλύτερη συμβουλή τώρα πιθανότατα είναι: “Μην κοιτάτε κάτω”.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς μετοχών είναι επί του παρόντος περίπου 90 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μολονότι το συγκεκριμένο ύψος είναι κατά 47% υψηλότερο απ’ ό,τι τη στιγμή κατά την οποία η πανδημία “πάγωσε” τις οικονομίες το πρώτο τρίμηνο του 2020, είναι 25% κάτω από το ανώτατο όριο του περασμένου Νοεμβρίου.

“Κάποτε έλεγα ότι, εάν υπήρχε μετενσάρκωση, θα ήθελα να επιστρέψω ως Πρόεδρος ή Πάπας ή παίκτης του μπέιζμπολ. Σήμερα όμως λέω ότι θα ήθελα να επιστρέψω ως αγορά ομολόγων. Μπορείς να εκφοβίσεις τους πάντες”, σημείωνε ο Τζέιμς Κάρβιλ, πολιτικός σύμβουλος του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στη Wall Street Journal το 1993.

Η αγορά ομολόγων σίγουρα φοβίζει τον κόσμο φέτος. Το τεστ τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες θα είναι εάν αυτός ο μέσος όρος της G7 θα ξεπεράσει τον μέσο όρο του 3,5% που επικρατούσε μεταξύ 2002 και 2012 ή θα υποχωρήσει πιο κοντά προς το επίπεδο του μέσου όρου δύο δεκαετιών, δηλαδή περίπου στο 2,4%. Μοιάζει ασφαλές ωστόσο να πει κανείς ότι δεν θα ξαναδούμε τον μέσο όρο του 1,3% της περασμένης δεκαετίας σύντομα…

Σχετικα αρθρα

Η «βόμβα» των νέων κόκκινων στεγαστικών προκαλεί τρόμο – Τι είναι το «ισπανικό μοντέλο»

admin

Παγκόσμια οικονομία: Μεταξύ σφύρας και άκμονος…

admin

Επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ λόγω γιορτών

admin

Έκτακτο επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα το λάβουν

admin

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλονται για άλλα δύο χρόνια η εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

admin

Όλα τα νέα προγράμματα για τη στέγαση των νέων

admin

Food Pass: Η δήλωση που ανοίγει δρόμο για νέο επίδομα ακρίβειας

admin

Ρωσία: Απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όσους πουν «ναι» στο πλαφόν – Ετοιμάζεται διάταγμα Πούτιν

admin

ΕΕΕΠ: Σχέδιο για τη δημιουργία Σώματος εξειδικευμένων ελεγκτών παιγνίων υψηλών προδιαγραφών

admin

Σύμβουλος για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς των καζίνο

fastpath

Στα 11,1 δισ. ευρώ οι συνολικές δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Έχει εγκριθεί το 37% των κονδυλίων της ΕΕ

fastpath