Image default
Οικονομία

ΗΠΑ σε ΕΕ: Πληρώστε όσα και εμείς για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν τα οικονομικά της Ουκρανίας με βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και πιέζουν τους Ευρωπαίους  να δεσμευτούν για παρόμοια ποσά, σύμφωνα με πληροφορίες του -.

Ήδη, η κυβέρνηση Μπάιντεν, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα  επιχορηγήσεις 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, έως το τέλος του χρόνου. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρονται, μάλιστα σε πιέσεις από το Κογκρέσσο, του οποίου η έγκριση απαιτείται για την μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Κιεβου, για επιμερισμό των βαρών μεταξύ των συμμάχων.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να καλύψει βασικές ανάγκες και να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία. 

Η χώρα έλαβε βοήθεια περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέρχι Μαρτσένκο

Όπως είχε γράψει το  -  τον Ιούλιο ότι ορισμένοι σύμμαχοι επέκριναν την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και την κάλεσε να το πράξει επειγόντως.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Κιέβου – τις οποίες το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 έχει υπολογίσει στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια – κατά την σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Τσεχία, αυτήν την εβδομάδα

Σύμφωνα με διπλωμάτες τα αναμενόμενα επίπεδα χρηματοδότησης της Ουκρανίας από τα ευρωπαϊκά κράτη θα είναι  παρόμοιας κλίμακας με το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι διατεθειμένες να παρέχουν οι ΗΠΑ. 

Εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις λεπτομέρειες ενός πακέτου  9 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ΕΕ κατέβαλε 1 δισ ευρώ το καλοκαίρι, ενώ άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στο Κίεβο, καθώς οι συζητήσεις για το εάν η βοήθεια θα πρέπει να είναι υπό μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων, έχουν «κολλήσει»

Η ΕΕ μέχρι στιγμής έχει πληρώσει αρκετά δισ. για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία 

 nafetmporiki.gr

Σχετικα αρθρα

Έλεγχοι της διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη

admin

Κάτω από 30 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

admin

Νέου τύπου έλεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα

admin

Η «βόμβα» των νέων κόκκινων στεγαστικών προκαλεί τρόμο – Τι είναι το «ισπανικό μοντέλο»

admin

Παγκόσμια οικονομία: Μεταξύ σφύρας και άκμονος…

admin

Επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ λόγω γιορτών

admin

Έκτακτο επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα το λάβουν

admin

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλονται για άλλα δύο χρόνια η εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

admin

Όλα τα νέα προγράμματα για τη στέγαση των νέων

admin

Food Pass: Η δήλωση που ανοίγει δρόμο για νέο επίδομα ακρίβειας

admin

Ρωσία: Απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όσους πουν «ναι» στο πλαφόν – Ετοιμάζεται διάταγμα Πούτιν

admin