Image default
Οικονομία

ΗΠΑ σε ΕΕ: Πληρώστε όσα και εμείς για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν τα οικονομικά της Ουκρανίας με βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και πιέζουν τους Ευρωπαίους  να δεσμευτούν για παρόμοια ποσά, σύμφωνα με πληροφορίες του -.

Ήδη, η κυβέρνηση Μπάιντεν, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα  επιχορηγήσεις 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, έως το τέλος του χρόνου. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρονται, μάλιστα σε πιέσεις από το Κογκρέσσο, του οποίου η έγκριση απαιτείται για την μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Κιεβου, για επιμερισμό των βαρών μεταξύ των συμμάχων.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να καλύψει βασικές ανάγκες και να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία. 

Η χώρα έλαβε βοήθεια περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέρχι Μαρτσένκο

Όπως είχε γράψει το  -  τον Ιούλιο ότι ορισμένοι σύμμαχοι επέκριναν την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και την κάλεσε να το πράξει επειγόντως.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Κιέβου – τις οποίες το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 έχει υπολογίσει στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια – κατά την σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Τσεχία, αυτήν την εβδομάδα

Σύμφωνα με διπλωμάτες τα αναμενόμενα επίπεδα χρηματοδότησης της Ουκρανίας από τα ευρωπαϊκά κράτη θα είναι  παρόμοιας κλίμακας με το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι διατεθειμένες να παρέχουν οι ΗΠΑ. 

Εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις λεπτομέρειες ενός πακέτου  9 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ΕΕ κατέβαλε 1 δισ ευρώ το καλοκαίρι, ενώ άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στο Κίεβο, καθώς οι συζητήσεις για το εάν η βοήθεια θα πρέπει να είναι υπό μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων, έχουν «κολλήσει»

Η ΕΕ μέχρι στιγμής έχει πληρώσει αρκετά δισ. για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία 

 nafetmporiki.gr

Σχετικα αρθρα

Δημόσιο: Τα νέα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη

admin

Ρύθμιση 24 και 48 δόσεων: Βήμα – βήμα η ένταξη οφειλετών

admin

Η απάντηση των τραπεζών στο πρέσινγκ της κυβέρνησης

admin

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις και ποιοι μένουν εκτός

admin

Τροπολογία του ΥΠΟΙΚ με ρυθμίσεις για την Αθηναϊκή Ριβιέρα και τη ΔΕΘ HELEXPO

admin

Πολεμικό Ναυτικό: Ο αρχηγός ΓΕΝ στην άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ»

fastpath

Έκτακτο επίδομα: Ποιοι και πότε θα το λάβουν

admin

Τα νέα μέτρα στήριξης του 2023

admin

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση 270.000 Ψηφιακών Πιστοποιητικών/Υπογραφών σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις

admin

Τελεσίγραφο Σταϊκούρα σε τραπεζίτες: «Μειώστε τα επιτόκια δανεισμού, αυξήστε τα επιτόκια καταθέσεων»

admin

Βραβεία Lloyd’s: Oι νικητές για το 2022

admin

Scope Ratings: Επιβεβαιώνει το BB+ για Ελλάδα, αλλά και δίνει σήμα αναβάθμισης

admin