Image default
Οικονομία

ΗΠΑ σε ΕΕ: Πληρώστε όσα και εμείς για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν τα οικονομικά της Ουκρανίας με βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και πιέζουν τους Ευρωπαίους  να δεσμευτούν για παρόμοια ποσά, σύμφωνα με πληροφορίες του -.

Ήδη, η κυβέρνηση Μπάιντεν, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα  επιχορηγήσεις 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, έως το τέλος του χρόνου. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρονται, μάλιστα σε πιέσεις από το Κογκρέσσο, του οποίου η έγκριση απαιτείται για την μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Κιεβου, για επιμερισμό των βαρών μεταξύ των συμμάχων.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να καλύψει βασικές ανάγκες και να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία. 

Η χώρα έλαβε βοήθεια περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέρχι Μαρτσένκο

Όπως είχε γράψει το  -  τον Ιούλιο ότι ορισμένοι σύμμαχοι επέκριναν την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και την κάλεσε να το πράξει επειγόντως.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Κιέβου – τις οποίες το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 έχει υπολογίσει στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια – κατά την σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Τσεχία, αυτήν την εβδομάδα

Σύμφωνα με διπλωμάτες τα αναμενόμενα επίπεδα χρηματοδότησης της Ουκρανίας από τα ευρωπαϊκά κράτη θα είναι  παρόμοιας κλίμακας με το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι διατεθειμένες να παρέχουν οι ΗΠΑ. 

Εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις λεπτομέρειες ενός πακέτου  9 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ΕΕ κατέβαλε 1 δισ ευρώ το καλοκαίρι, ενώ άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στο Κίεβο, καθώς οι συζητήσεις για το εάν η βοήθεια θα πρέπει να είναι υπό μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων, έχουν «κολλήσει»

Η ΕΕ μέχρι στιγμής έχει πληρώσει αρκετά δισ. για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία 

 nafetmporiki.gr

Σχετικα αρθρα

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin