Image default
Οικονομία

Η εξόρυξη Bitcoin γίνεται «κλιματική αμαρτία»

Η «εξόρυξη» του κρυπτονομίσματος Bitcoin γίνεται ολοένα και πιο ενεργοβόρα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η «εξόρυξη» για ψηφιακά νομίσματα είναι περίπου τόσο επιβλαβής για το κλίμα, όσο η εξόρυξη και η επεξεργασία αργού πετρελαίου, από την άποψη της τιμής της αγοράς. Τρεις καθηγητές οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στο Αλμπουκέρκι, διερεύνησαν πόσο υψηλή είναι η κλιματική ζημιά που προκαλείται από την εξόρυξη Bitcoin και δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό «Scientific Reports».

Η ομάδα υπό τον καθηγητή Μπένζαμιν Τζόουνς υπολόγισε ότι οι παγκόσμιες δραστηριότητες εξόρυξης το 2020 κατανάλωσαν 75,4 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερη ενέργεια από όση χρειάστηκαν από κοινού η Αυστρία (69,9 TWh) ή η Πορτογαλία (48,4 TWh) σε μία χρονιά.

Όλο και πιο «βρώμικο» για το κλίμα

Οι τρεις ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι για την περίοδο που εξετάστηκε από το 2016 έως το 2021, η κλιματική ζημιά ανά κρυπτονόμισμα αυξήθηκε σταθερά. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η εξόρυξη bitcoin γίνεται πιο βρώμικη και πιο επιζήμια για το κλίμα με την πάροδο του χρόνου» λέει ο Τζόουνς.

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ εκτιμά επίσης  ότι περίπου το 61%  της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με υπολογισμούς του καθηγητή Τζόουνς και των συνεργατών του, υπάρχει μια απότομη αύξηση στις εκπομπές CO2 ανά bitcoin: λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες τοποθεσίες των ανθρακωρυχείων και το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας εκεί, ένα εικονικό νόμισμα που εξορύχθηκε το 2021 απελευθέρωσε 126 φορές περισσότερο CO2 από ό,τι το ίδιο κρυπτονόμισμα το 2016 – μια αύξηση από  0,9 σε 113 τόνους CO2 ανά Bitcoin σε μόλις πέντε χρόνια.

Η παγκόσμια κλιματική ζημιά του Bitcoin κατά την περίοδο μελέτης 2016 έως 2021 υπολογίζεται συνολικά σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, υπερέβησαν την τιμή αγοράς των εξορυσσόμενων νομισμάτων σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ημερών του 2020.

Η κλιματική ζημιά κορυφώθηκε στο 156%! της τιμής του νομίσματος τον Μάιο του 2020. Έτσι, κάθε δολάριο αγοραίας αξίας Bitcoin που δημιουργήθηκε αυτόν τον μήνα ήταν υπεύθυνο για 1,56 δολάρια σε παγκόσμια κλιματική ζημιά. Η εξόρυξη του κρυπτονομίσματος είναι επομένως παρόμοια με άλλες ενεργοβόρες, ιδιαίτερα επιβλαβείς για το κλίμα διαδικασίες, όπως η παραγωγή βοείου κρέατος (33%), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (46%) ή η παραγωγή βενζίνης από αργό πετρέλαιο (41%).

Η εξόρυξη χρυσού, από την άλλη πλευρά, παράγει μόνο το 4% της αγοραίας αξίας της σε κλιματικές ζημιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου μια τέτοια ζημιά στο Bitcoin να ανέλθει στο 4% της αγοραίας αξίας στο μέλλον, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την εξόρυξη Bitcoin θα πρέπει να είναι σχεδόν 90%.

Η τεχνολογία blockchain

Η παραγωγή κρυπτονομισμάτων βασίζεται σε αυτό που είναι γνωστό ως τεχνολογία blockchain. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συναλλαγές bitcoin αποθηκεύονται ως κρυπτογραφικά συνενωμένα μπλοκ δεδομένων. Ένα δίκτυο εξορυκτών (prospectors) επαληθεύει κάθε συναλλαγή και διασφαλίζει ότι το μπλοκ δεδομένων δημιουργήθηκε σωστά. Οι εξορύκτες που είναι οι πρώτοι που επαληθεύουν έναν ορισμένο αριθμό συναλλαγών και παρέχουν το σωστό μπλοκ ανταμείβονται με νέα bitcoin.

Η διαδικασία αυτή έχει δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό στον οποίο οι εξορύκτες σε όλο τον κόσμο συναγωνίζονται με ολοένα αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ για να προσθέσουν νέα στοιχεία στο λεγόμενο blockchain, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο αριθμός των ανθρακωρύχων αυξάνεται επίσης. Συνολικά, η ενεργειακή απαίτηση για την εξόρυξη των bitcoin αυξάνεται.

Το πρώτο Bitcoin κυκλοφόρησε το 2009 και είναι το παλαιότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο. Είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή στην αγορά: Τον Δεκέμβριο του 2021, το Bitcoin είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 960 δισεκατομμυρίων δολαρίων και παγκόσμιο μερίδιο αγοράς περίπου 41% μεταξύ των κρυπτονομισμάτων.

Σχετικα αρθρα

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin