Image default
Ευρώπη

Διπλωματικοί τριγμοί στις σχέσεις Ολλανδίας-Νικαράγουας με εκατέρωθεν κατηγορίες

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra εξέφρασε τη λύπη του εκ μέρους της Ολλανδίας μετά την απόφαση της Νικαράγουας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας Denis Moncada Colindres εξέδωσε δελτίο τύπου, ανακοινώνοντας την απόφασή τους να διακόψουν «αμέσως» τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον υπουργό της Νικαράγουας, η «παρεμβατική και νεοαποικιοκρατική θέση» της Ολλανδίας προσέβαλε και «συνεχίζει να προσβάλλει» τις οικογένειες της Νικαράγουας.

«Γνωρίζουμε τις αυτοκρατορίες και τους αποικιοκράτες της Γης και τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών «εξέφρασε τη λύπη του» για την απόφαση αυτή. «Η Ολλανδία εκφράζει τη λύπη της για τη δυσανάλογη απόφαση της Νικαράγουας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις. Παίρνουμε σταθερή θέση για την επιδείνωση των δημοκρατικών δομών και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα. Αλλά μια κριτική συζήτηση είναι πάντα καλύτερη από τη διακοπή των σχέσεων», έγραψε το Σάββατο ο Hoekstra στο Twitter σε απάντηση.

«Άλλες χώρες έχουν επίσης παρατηρήσει δυσκολίες στη διατήρηση ενός ανοιχτού διαλόγου με τη Νικαράγουα. Θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματά μας με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Η απόφαση να διακοπούν οι σχέσεις μπορεί να τροφοδοτήθηκε από την απόφαση των Ολλανδών να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την κατασκευή ενός νοσοκομείου στη Νικαράγουα. Το έργο σταμάτησε το 2018 «λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσαν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης NOS. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, αποφασίστηκε να τερματιστεί οριστικά το έργο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Ολλανδία τους έχει ήδη πει αρκετές φορές ότι το έργο θα τερματιστεί «εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί», ανέφερε το υπουργείο. Παρ’ όλα αυτά, η ολλανδική κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει «τη ζημιά στις δημοκρατικές δομές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα», πρόσθεσαν, σύμφωνα με το NOS.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin

Στις κάλπες η Βόρεια Μακεδονία εν μέσω αδιέξοδων συνομιλιών με την ΕΕ

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin