Image default
Ευρώπη

Η Σλοβακία απειλεί με περιορισμούς στην εξαγωγή ενέργειας, εάν η ΕΕ δεν επιβάλει πλαφόν στο φυσικό αέριο

Εάν η ΕΕ δεν συμφωνήσει σε αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, η Σλοβακία ενδέχεται να παρακρατήσει την ηλεκτρική ενέργεια, την οποία έχουν αγοράσει από τον μεγαλύτερο σλοβακικό παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας ξένοι πελάτες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Eduard Heger.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός απειλεί να παρακρατήσει την ηλεκτρική ενέργεια που αγοράζουν ξένοι πελάτες εάν η ΕΕ δεν αναλάβει δράση.

Η προειδοποίηση απευθύνεται κυρίως στη Γερμανία, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην καθιέρωση ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Σλοβακία, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει το μέτρο και έχει υπογράψει κάτω από την επιστολή που καλεί την Επιτροπή να προτείνει μια τέτοια νομοθεσία.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή τάχθηκε με τη Γερμανία και πρότεινε μόνο λιγότερο ριζοσπαστικά μέτρα. Το Συμβούλιο συμφώνησε να περιορίσει τα έσοδα της αγοράς στα 180 ευρώ/MWh για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων φορέων, που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες inframarginal τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πυρηνικά και ο λιγνίτης.

Το επίπεδο του ανώτατου ορίου αποσκοπεί στη διατήρηση της κερδοφορίας των φορέων εκμετάλλευσης και στην αποφυγή παρεμπόδισης των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Karel Hirman επέκρινε το μέτρο και επισήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας του μεγαλύτερου παραγωγού της χώρας Slovenské elektrárne πωλείται ήδη σε πολύ χαμηλότερες τιμές – περίπου 100 ευρώ/MWh – κυρίως σε Γερμανούς πελάτες.

Σύμφωνα με τον Heger, αυτές οι γερμανικές εταιρείες που αγόρασαν τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την πωλούν τώρα με τεράστιο περιθώριο κέρδους. Ως εκ τούτου, κάλεσε τα άλλα κράτη μέλη να φορολογήσουν αυτά τα κέρδη και να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω στις χώρες που παρήγαγαν την ηλεκτρική ενέργεια.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι αν δεν λάβουμε βοήθεια από αυτούς, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτή η βοήθεια θα είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στη Σλοβακία θα χρησιμοποιείται για τα νοικοκυριά μας και τους παραγωγούς μας, αλλά σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από αυτές που πωλούνται στο χρηματιστήριο της Λειψίας», πρόσθεσε.

Εάν η Σλοβακία αγγίξει την ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται σε άλλες χώρες, κινδυνεύει με αντίποινα, όπως η διακοπή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Μια άλλη επιλογή για να βοηθηθεί η σλοβακική βιομηχανία που κατονομάζει ο Heger είναι η αποδέσμευση αχρησιμοποίητων κονδυλίων της ΕΕ ύψους τριών έως τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin