Image default
Αγορές

Με το «δεξί» στο δ’ τρίμηνο οι ευρωαγορές-Δεύτερη διαδοχική άνοδος

Με το «δεξί» στο δ’ τρίμηνο οι ευρωαγορές-Δεύτερη διαδοχική άνοδος

Με ανατροπή σκηνικού ξεκίνησε ο Οκτώβριος και το τέταρτο τρίμηνο του 2022 για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι βασικοί δείκτες «γύρισαν» σε θετικό έδαφος μετά τις πρωινές τους απώλειες, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερη σερί ημέρα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (3/10) ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,76% και έκλεισε στις 390,82 μονάδες, με τον κλάδο της ενέργειας να ξεχωρίζει και να παρέχει την ισχυρότερη ώθηση λόγω των κερδών της τάξεως του 3,1% που σημείωσε.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,79% στις 12.209,48 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,22% στις 6.908,76 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,55% στις 5.794,15 μονάδες.

Παράλληλα, στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε κέρδη 1,29% στις 7.462 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε ανοδικά κατά 1,57% στις 20.972,57 μονάδες και στην Πορτογαλία ο PSI κατέγραψε «άλμα» 1,79% στις 5.397,74 μονάδες.

Οι αγορές είδαν με… καλό μάτι το «πισωγύρισμα» της νέας βρετανικής κυβέρνησης, με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας να παίρνει πίσω την εξαγγελθείσα κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος, μετά τις μεγάλες αναταραχές που έφερε στη βρετανική οικονομία και την στερλίνα. «Είναι σαφές ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% πλέον μας περισπά από την πρωταρχική αποστολή μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα, ανακοινώνω ότι δεν προχωράμε στην κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45%. Καταλάβαμε και ακούσαμε».

Στα μάκρο της ημέρας, περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο χαμηλό 27 μηνών των 48,4 μονάδων τον Σεπτέμβριο από 49,6 του Αυγούστου, ακριβώς κάτω από την προκαταρκτική ένδειξη των 48,5 και πιο κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τέλος, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία «σκαρφάλωσε» σε νέο υψηλό 24 ετών στο 83,45% το Σεπτέμβριο.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Βρετανία
  • πληθωρισμός
  • ενεργειακός κλάδος
  • ΑΝΟΔΙΚΟ ΣΕΡΙ

    Σχετικα αρθρα

    Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

    admin

    Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

    admin

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin