Image default
Οικονομία

Είναι η Τρίτη η νέα Δευτέρα για τους εργαζομένους;

 Μπορεί οι ημέρες που εργαζόμασταν εξ ολοκλήρου από το σπίτι να αποτελούν πλέον παρελθόν, όμως είναι πολλές οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους ευελιξία. Ποια όμως πρέπει να είναι η ισορροπία μεταξύ του χρόνου παραμονής στα γραφείο και της εξ αποστάσεως εργασίας;

Καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος προσαρμόζεται στη νέα εποχή της ευέλικτης εργασίας, οι εταιρείες πειραματίζονται για το βέλτιστο πρόγραμμα. Κανείς δεν έχει ακόμη την οριστική απάντηση στο ερώτημα πόσες ημέρες την εβδομάδα θα πρέπει να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο γραφείο ή στο σπίτι.

Βρίσκοντας την χρυσή τομή

Η εργασία τρείς ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο αποτελεί το σύνηθες, με την Google να είναι μεταξύ εκείνων που επιλέγουν αυτή την αναλογία του 3:2, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ το 2021, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι τρεις μέρες είναι το καλύτερο μοντέλο.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Η μελέτη της IWG στους 300 ευέλικτους χώρους εργασίας της στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη είναι οι ημέρες που προτιμούν οι εργαζόμενοι για εργασία στο γραφείο. 

Σύμφωνα με τη μελέτη πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν το μεσαίο τριήμερο αντί για την αρχή και το τέλος της εβδομάδας, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις της Δευτέρας και της Παρασκευής που ενδέχεται να έχει περισσότερη κίνηση, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μέσω της υβριδικής εργασίας, απολαμβάνοντας περισσότερες συνεχόμενες μέρες στο σπίτι.

Η επίδραση στην παραγωγικότητα είναι επίσης αισθητή. Πρόσφατη έρευνα από το Harvard Business School προτείνει ότι «ένας ενδιάμεσος αριθμός ημερών στο γραφείο έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη αποστολή -, μεγαλύτερος αριθμός παραληπτών - και αυξημένη καινοτομία στα προϊόντα εργασίας». 

«Η τάση ενισχύεται από τη βιομηχανία της φιλοξενίας, καθώς οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ αναφέρουν ότι τα βράδια της Τετάρτης και της Πέμπτης έχουν γίνει οι νέες Πέμπτες και Παρασκευές για ποτό και φαγητό έξω», σύμφωνα με το Reuters.

Η Μεγάλη Παραίτηση

Αρκετές έρευνες επίσης αποτυπώνουν ότι η επιβολή υποχρεωτικών ωρών γραφείου δεν ταιριάζει πλέον  στην πλειοψηφία των εργαζομένων,  καθώς πολλοί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές επιστροφής στην εργασία.

Σε μια έρευνα του 2022, η εταιρεία προσλήψεων Robert Half διαπίστωσε ότι το 50% των υπαλλήλων στις ΗΠΑ που εργάζονται από το σπίτι, «θα αναζητούσαν μια νέα δουλειά εάν απαιτούνταν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση».

Αυτό το εντυπωσιακό γεγονός βρίσκεται πίσω από την «Μεγάλη Παραίτηση», ενός φαινομένου ιδιαίτερα διαδεμένου μετά την πανδημία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διευθυντής της Apple,  Ian Goodfellow, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από πολιτική της εταιρείας να αυξηθούν οι ημέρες στο γραφείο σε τρείς.

Οι εταιρείες που έχουν ένα επιτυχημένο υβριδικό μοντέλο εργασίας αναγνωρίζουν ότι η επιτυχία βασίζεται στην ευελιξία που παρέχουν στους υπαλλήλους τους αλλά και στην εμπιστοσύνη που τους δείχνουν για να εργαστούν όπου και όπως επιθυμούν. Η χρυσή τομή δεν έχει ακόμα βρεθεί αλλά όπως φαίνεται η ευέλικτη εργασία ήρθε για να μείνει, γι αυτό και οι χώροι εργασίας αναπροσαρμόζονται για να υποστηρίξουν τον νέο τρόπο εργασίας.

Σχετικα αρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό καλάθι – Έρχεται και «καλάθι παιχνιδιών»

admin

ΔΥΠΑ: Παράταση αιτήσεων έως 28/12 για το πρόγραμμα 3.220 νέων επιχειρηματιών

admin

ΥΠΟΙΚ: Αυτές είναι οι 12 χρεώσεις για τις οποίες ζητά μείωση από τις τράπεζες

fastpath

Αυτές είναι οι 12 προμήθειες που κρατάνε οι τράπεζες

admin

Τι θα περιέχει το εορταστικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ

admin

Μια παράδοξη σιωπηρή «αλλαγή» στην ατζέντα της ΕΚΤ με πολλή – πολλή σημασία

fastpath

Αέριο: Κορυφώνονται οι πιέσεις για «σκληρότερο» πλαφόν – Νέο προσχέδιο από Ελλάδα και 4 κράτη

fastpath

Από το ρεύμα στο… νερό οι αυξήσεις

admin

Ρεύμα: Τα κλειδωμένα τιμολόγια Δεκεμβρίου «ασπίδα» στην άνοδο 30% στις τιμές χονδρικής – Προστατευμένοι οι καταναλωτές

admin

Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ κυβέρνησης- τραπεζών

admin

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση, γιατί έχει μπροστά της, μια επενδυτική άνθηση

fastpath

Ο πληθωρισμός, η θεωρία του «κρεμμυδιού» και η μεγάλη απόκρυψη

admin