Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Το πλαφόν της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εξοικονομεί 160 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές

Το σχέδιο των χωρών της ομάδας G7 να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 160 δισ. δολαρίων για τις 50 μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον επιμένει μάλιστα ότι το σχέδιο θα συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες έχουν σημαντικό κίνητρο να επωφεληθούν από το πλαφόν στις τιμές, συμπεριλαμβανομένων αγοραστών όπως η Κίνα και η Ινδία, και ότι όλες οι καθαρές εταιρείες εισαγωγής πετρελαίου θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου», σχολίασε Αμερικανός αξιωματούχος στους Financial Times. 

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε ενόψει των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, στις συζητήσεις των οποίων αναμένεται να κυριαρχήσει το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο τρόπος που επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η G7 ενέκρινε τον περασμένο μήνα σχέδια για ανώτατο όριο στις τιμές ρωσικού πετρελαίου. Το σχέδιο έχει στόχο τη μείωση των εσόδων για το Κρεμλίνο, τα ταμεία του οποίου- παρά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία- έχουν γεμίσει  από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς οι τιμές όλων των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Έτσι, από τον Δεκέμβριο, θα επιτρέψει στις δυτικές εταιρείες να εξυπηρετούν και να ασφαλίζουν ρωσικά φορτία πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, εξαιρώντας τα από τα εμπάργκο της ΕΕ και άλλων δυτικών χωρών, εφόσον οι πωλήσεις γίνονται κάτω από το ανώτατο όριο.

Φιλοδοξώντας να εκτιμήσει την επίδραση του σχεδίου στην πράξη, η μελέτη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συγκρίνει τον αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ένα λειτουργικό σχέδιο ανώτατων ορίων τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο με ένα σενάριο στο οποίο ισχύουν εμπάργκο χωρίς εξαιρέσεις για αποστολές κάτω από την ορισθείσα τιμή. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιο επίπεδο τιμών θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση 160 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα μετον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στους FT, η περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας εξαρτώνται περισσότερο από τις καθαρές εισαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 4,7% του ΑΕΠ, ή 55 δισ. δολάρια. Σε 16 αναδυόμενες αγορές- από το Μάλι έως την Τουρκία και από το Ελ Σαλβαδόρ ως την Ταϊλάνδη- οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ. 

-

Σχετικα αρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό καλάθι – Έρχεται και «καλάθι παιχνιδιών»

admin

ΔΥΠΑ: Παράταση αιτήσεων έως 28/12 για το πρόγραμμα 3.220 νέων επιχειρηματιών

admin

ΥΠΟΙΚ: Αυτές είναι οι 12 χρεώσεις για τις οποίες ζητά μείωση από τις τράπεζες

fastpath

Αυτές είναι οι 12 προμήθειες που κρατάνε οι τράπεζες

admin

Τι θα περιέχει το εορταστικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ

admin

Μια παράδοξη σιωπηρή «αλλαγή» στην ατζέντα της ΕΚΤ με πολλή – πολλή σημασία

fastpath

Αέριο: Κορυφώνονται οι πιέσεις για «σκληρότερο» πλαφόν – Νέο προσχέδιο από Ελλάδα και 4 κράτη

fastpath

Από το ρεύμα στο… νερό οι αυξήσεις

admin

Ρεύμα: Τα κλειδωμένα τιμολόγια Δεκεμβρίου «ασπίδα» στην άνοδο 30% στις τιμές χονδρικής – Προστατευμένοι οι καταναλωτές

admin

Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ κυβέρνησης- τραπεζών

admin

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση, γιατί έχει μπροστά της, μια επενδυτική άνθηση

fastpath

Ο πληθωρισμός, η θεωρία του «κρεμμυδιού» και η μεγάλη απόκρυψη

admin