Image default
Οικονομία

Ενρία (SSM): Να μην υπολογίζουν οι τράπεζες σε άλλη κρατική βοήθεια

Νέο καμπανάκι για τις τράπεζες από την ΕΚΤ, με τον Αντρέα Ενρία να προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τους διαφαινόμενους οικονομικούς κινδύνους, καθώς απολαμβάνουν τα οφέλη για την τόνωση των εσόδων από τα υψηλότερα επιτόκια.

Υπάρχει «ορισμένη απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις» σχετικά με τους οικονομικούς κινδύνους, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με προετοιμασμένες παρατηρήσεις για ομιλία στη Βιέννη. Αυτή η στάση είναι απαράδεκτη επειδή «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται σε ένα επίμονο και πλήρως μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί», είπε.

Ο Ενρία προέτρεψε τις τράπεζες «να μην προβάλλουν τυφλά τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αθέτησης πληρωμών που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Ορισμένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit και Commerzbank , έχουν παρουσιάσει αισιόδοξες προβλέψεις για τα κέρδη φέτος, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ αυξάνουν τα έσοδα. Πολλοί διατήρησαν επίσης σταθερές τις προβλέψεις για απώλειες δανείων, παρόλο που ο αχαλίνωτος πληθωρισμός και η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης απειλεί να θέσει εκτός λειτουργίας τις επιχειρήσεις και καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να ποντάρουν ότι οι κυβερνήσεις θα σταθεροποιήσουν την οικονομία για άλλη μια φορά και αντ’ αυτού πρέπει να προσέχουν για δάνεια που δεν πληρώνονται, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι επομένως αρκετά διαφορετική από αυτή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι προσδοκίες για τις επικείμενες κυβερνητικές ενέργειες δεν πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις στρατηγικές διαχείρισης του ισολογισμού», είπε ο Ενρία σε εκδήλωση στη Βιέννη.

Τόνισε ότι τα αποκαλούμενα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» -τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο να παραμείνουν απλήρωτα- συνεχίζουν να συσσωρεύονται, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ήταν 10% πάνω από το σημείο που ήταν στα τέλη του 2020.

Αυτοί οι ευάλωτοι τομείς αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 18% των τραπεζικών δανείων σε εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικών τομέων, πρόσθεσε ο Ενρία.

Επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για μοχλευμένα δάνεια, τα οποία δεν έχουν μειωθεί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, τα στεγαστικά δάνεια και για την αστάθεια στο trading ενέργειας.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος, νωρίτερα την Τρίτη χρησιμοποίησε επίσης τη φράση «εξαιρετική προσοχή» όσον αφορά τις προβλέψεις και τον κεφαλαιακό σχεδιασμό, σηματοδοτώντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να δυσκολέψει τις πληρωμές των επενδυτών υπό το τρέχον κλίμα.

«Οι εκτιμήσεις μας για την πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκ των υστέρων αποδείχθηκαν, τουλάχιστον, υπερβολικά απαισιόδοξες», δήλωσε ο Ενρία. «Μπορεί να έχουμε την ίδια μοίρα με το αγόρι που φώναξε για τον λύκο στον μύθο του Αισώπου. Μπορεί να εξαπλώνεται μια τάση στις τράπεζες να απορρίπτουν τις εκκλήσεις των εποπτικών αρχών για σύνεση ως αδικαιολόγητο συντηρητισμό».

Σχετικα αρθρα

Υπ. Υποδομών: Στα 1,4 δισ. ευρώ το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα φαινόμενα Daniel και Elias

admin

Ντάιμον (JP Morgan): Η οικονομική άνθιση στις ΗΠΑ είναι «αδιανόητη»

admin

ΑΑΔΕ: Ασφυκτικό πρέσινγκ στους οφειλέτες

admin

Γαλλία: «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν στις φτωχές 500 δισ. δολάρια σε ηθικό χρέος» λέει νομπελίστας οικονομολόγος

admin

Αναβαθμίζεται ο οικολογικός σχεδιασμός για «πράσινα» και βιώσιμα προϊόντα

admin

Αέριο: Αύξηση 30% στην κατανάλωση – «Άλμα» στις εισαγωγές από Ρωσία

admin

Πλημμυροπαθείς: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και παρατάσεις καταβολών

admin

ΥΠΑΑΤ: Στα 305 εκατ. ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης – Αυγενάκης: Συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

admin

Υπ. Οικονομικών: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για τους πλημμυροπαθείς

admin

ΥΠΑ: Άλμα 14,4% στην επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 1ο τρίμηνο

admin

Ο Σολτς ζητά να προχωρήσει η Ένωση Κεφαλαιαγοράς

admin

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

admin