Image default
Ευρώπη

Η Γερμανία μιλάει για ενότητα αλλά η Πολωνία ζητάει πολεμικές αποζημιώσεις

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ήταν πρόθυμη να επιδείξει αρμονία κατά την επίσκεψή της στη Βαρσοβία, αφού η Πολωνία επισημοποίησε νωρίτερα την ίδια ημέρα την τεράστια διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων.

Η υπουργός των Πρασίνων επισκέφθηκε τη Δευτέρα (3 Οκτωβρίου), επέτειο της γερμανικής επανένωσης, τη Βαρσοβία προκειμένου να «αναγνωρίσει τη συμβολή του γενναίου πολωνικού λαού στην επανένωση», σύμφωνα με το υπουργείο.

«Γνωρίζουμε, αυτές τις ημέρες, ότι η Ευρώπη είναι ισχυρότερη όταν είναι ενωμένη», ανέφερε η Μπέρμποκ σε δήλωσή της αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι θα «μιλήσω με τον Πολωνό ομόλογό μου για το πώς μπορούμε από κοινού να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, πάντως, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου υπέγραψε διπλωματικό σημείωμα προς το Βερολίνο με το οποίο επισημοποιήθηκε η διεκδίκηση εκτεταμένων πολεμικών αποζημιώσεων ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία – ένα ποσό που το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη είχε θέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2015, το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) επιμένει εδώ και καιρό ότι η Πολωνία δεν έλαβε ποτέ αποζημίωση για την κατοχή από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σημείωμα «εκφράζει τη θέση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών ότι τα μέρη θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για τη μόνιμη και αποτελεσματική […] διευθέτηση του ζητήματος των συνεπειών της επίθεσης και της γερμανικής κατοχής», δήλωσε ο Ράου σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρει η EURACTIV Πολωνίας.

Η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να ενημερώσει την κοινωνία της για τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στην Πολωνία, είπε, προσθέτοντας ότι το σημείωμα θα θέσει επίσης το ζήτημα των λεηλατημένων έργων τέχνης, των αρχείων και των τραπεζικών καταθέσεων.

Το αίτημα της κυβέρνησης για αποζημιώσεις βρίσκει υποστήριξη μεταξύ των Πολωνών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, με το 52,1% να πιστεύει ότι οι απαιτήσεις της Βαρσοβίας είναι δικαιολογημένες.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων φαίνεται επίσης να παρέχουν ενδείξεις ότι η ώθηση από το κυβερνών PiS έρχεται ως κίνηση για την ενεργοποίηση της εκλογικής του βάσης ενόψει των βουλευτικών και τοπικών εκλογών του 2023. Το 97% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος PiS πιστεύει ότι η Πολωνία έχει δίκιο να ζητά αποζημιώσεις, σε σύγκριση με το 48% των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Επισήμως, η πολωνική κομμουνιστική τότε κυβέρνηση παραιτήθηκε από όλες τις αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις το 1953, αλλά το PiS ισχυρίζεται ότι η συμφωνία ήταν άκυρη, καθώς υπογράφηκε υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης που ήλεγχε την Πολωνία εκείνη την εποχή.

Ενώ η Μπέρμποκ συμμετείχε μόνο στους επετειακούς εορτασμούς για τη γερμανική επανένωση τη Δευτέρα, πρόκειται να συναντηθεί για συνομιλίες με τον Ράου την Τρίτη το πρωί. Οι συνομιλίες αυτές θα καλύψουν «όλα τα σχετικά ζητήματα των γερμανο-πολωνικών σχέσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών στη δημόσια γερμανική τηλεόραση.

«Και το διπλωματικό σημείωμα είναι πιθανότατα ένα από τα πιο σημαντικά», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin