Image default
Ευρώπη

Φερχόφστατ: Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, κανένας πολιτικός δεν «έχει τα κότσια» να υποστηρίξει μια έξοδο από την ΕΕ

Μετά την καταστροφή του Brexit και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν υπάρχει κανένας δεξιός πολιτικός που να υποστηρίζει την έξοδο μιας χώρας από την ΕΕ, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ σε συνέντευξή του στην ιταλική EURACTIV.

«Αυτό που βλέπω είναι ότι δεξιοί πολιτικοί που πριν από δέκα χρόνια ή ακόμη και πριν από πέντε χρόνια υποστήριζαν ανοιχτά την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα δεν έχουν πια τα κότσια να το πουν αυτό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

«Μετά την καταστροφή του Brexit […] μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν υπάρχει κανείς που να έχει ακόμα τα κότσια να πει στην κοινή γνώμη της χώρας, κοιτάξτε, είμαστε καλύτερα, πιο ασφαλείς εκτός της Ένωσης», πρόσθεσε ο Φερχόφστατ.

Ο Φερχόφστατ, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής της ομοσπονδιακής ομάδας Spinelli, δήλωσε ότι ακριβώς επειδή οι ακροδεξιοί πολιτικοί έχουν αλλάξει το αφήγημά τους, δεν ανησυχεί για τη συνεργασία που υπάρχει σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας – μεταξύ του παραδοσιακού κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των ακροδεξιών κομμάτων.

«Δεν είμαι ανήσυχος. Ανησυχώ περισσότερο για άλλα πράγματα, όπως, για παράδειγμα, για μια χώρα όπως η Ουγγαρία που υπονομεύει εκ των έσω τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μου φαίνεται πιο επικίνδυνη εξέλιξη», δήλωσε.

Απόφαση για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της ΕΕ πριν από το τέλος του έτους

Ερωτηθείς σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά τροποποιήσεις στη Συνθήκη της ΕΕ, ο Φερχόφστατ δήλωσε ότι αναμένει απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

«Αυτό είναι το αίτημα του Κοινοβουλίου και αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να το πράξει πριν από το τέλος του έτους», σημείωσε.

Η EURACTIV Ιταλίας ανέφερε στις 3 Οκτωβρίου ότι παρά το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, το Συμβούλιο δεν έχει υποβάλει ακόμη την πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ούτε έχει ενημερώσει τα εθνικά κοινοβούλια.

«Πιέζουμε γι’ αυτό και οι πληροφορίες που έχουμε λάβει από το Συμβούλιο είναι ότι θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη τον Δεκέμβριο για επίσημη απόφαση», σημείωσε ο Βέλγος πολιτικός.

Ερωτηθείς εάν μια μεταρρύθμιση της Συνθήκης της ΕΕ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές, ο Φερχόφστατ απάντησε ότι το ιδανικό θα ήταν να είναι έτοιμη το 2024 και ότι η επόμενη ψηφοφορία στην ΕΕ θα ξεπεράσει την απλή εκλογή ευρωβουλευτών.

«Αυτές οι ευρωεκλογές μπορούν να θεωρηθούν ως συναίνεση των Ευρωπαίων πολιτών προς αυτή τη νέα κατεύθυνση της Ένωσης. Δεν θα φτάσω στο σημείο να αποκαλέσω τις εκλογές του 2024 ως ένα πρώτο ευρωπαϊκό δημοψήφισμα. Αλλά επειδή αυτό είναι που ζήτησαν οι πολίτες: ένα ευρωπαϊκό δημοψήφισμα», δήλωσε.

Σχετικα αρθρα

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin

Mozilla: Σοβαρά κενά διαφάνειας στις online πλατφόρμες ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin

Λαγκάρντ: Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου

admin

Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης

admin

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πόσο θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία;

admin