Image default
Οικονομία

Eurogroup: Ακόμη πιο στοχευμένα τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν τα κράτη για την ενέργεια

Τη σύσταση για ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αποφυγή οριζόντιων μέτρων στήριξης και εστίαση στην προστασία των ευάλωτων μετέφερε το Eurogroup, μέσα από τη δήλωσή του, με στόχο την παροχή δημοσιονομικής καθοδήγησης για τους προϋπολογισμούς του 2023.

Τη σύσταση για ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αποφυγή οριζόντιων μέτρων στήριξης και εστίαση στην προστασία των ευάλωτων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης μετέφερε το Eurogroup, μέσα από τη δήλωσή του, με στόχο την παροχή δημοσιονομικής καθοδήγησης για τους προϋπολογισμούς του 2023.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή στο 2%, αναφέρεται.

  • Reuters: Μόνο προσωρινά μέτρα στήριξης για ενέργεια προκρίνει το Eurogroup – To προσχέδιο κοινής δήλωσης

Για τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη λάβει τα κράτη επισημαίνεται πως «θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή της ζήτησης για κατανάλωση ενέργειας». Η σύσταση, που ήταν αναμενόμενη με βάση και τις συζητήσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο, έρχεται την ίδια ημέρα με την κατάθεση του ελληνικού Προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο έλεγχος της ελληνικής οκονομίας.

Πιο στοχευμένα μέτρα

Στη δήλωση των ΥΠΟΙΚ αναφέρεται για το μέλλον πως «στοχεύουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα των μέτρων που λαμβάνονται για τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων», πως «δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας».

Κατά συνέπεια, για το 2023 αναφέρει πως «στοχεύουμε να επικεντρώσουμε την υποστήριξή μας όλο και περισσότερο σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα από την πλευρά της στήριξης των εισοδημάτων που να είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχεύουν σε ευάλωτα άτομα».

Αναφέρεται επίσης πως η ταχύτερη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση των τιμών στο εν λόγω πεδιο αλλά και για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Οι ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν επίσης τη σημασία των επενδύσεων ενώ επισημαίνουν πως το «RRF και το RePowerEU μπορούν να παράσχουν σημαντική υποστήριξη από αυτή την άποψη». Εποισημαίνεται επίσης πως «ενδέχεται να χρειαστούν στοχευμένες και προσωρινές πολιτικές που δεν θα στρεβλώνουν την ενιαία αγορά για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που εκτίθενται σε υψηλές τιμές ενέργειας».

Σημειώνουν εξάλλου η ανάγκη για στενό συντονισμό και για κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου χρειάζεται, και «δεσμευόμαστε να επιτύχουμε τους στόχους πολιτικής μας με ενιαίο τρόπο». Επίσης, το Eurogroup αναφέρει πως «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω τον συντονισμό” για να δώσει”μια αποφασιστική και ευέλικτη πολιτική απάντηση».

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Διπλασιάστηκε σχεδόν από την αρχή του έτους το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων – Αμετάβλητα των καταθέσεων

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι μετοχές οδεύουν προς την έβδομη εβδομάδα ανόδου  

fastpath

Δύσκολα οι τιμές θα επιστρέψουν σε επίπεδα προ πληθωρισμού

admin

ΑΑΔΕ: Δωρεά επιχειρησιακού διωκτικού εξοπλισμού από την Παπαστράτος

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πέντε προσφορές για αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίoυ-Αντιρρίου

admin

Αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό καλάθι – Έρχεται και «καλάθι παιχνιδιών»

admin

ΔΥΠΑ: Παράταση αιτήσεων έως 28/12 για το πρόγραμμα 3.220 νέων επιχειρηματιών

admin

ΥΠΟΙΚ: Αυτές είναι οι 12 χρεώσεις για τις οποίες ζητά μείωση από τις τράπεζες

fastpath

Αυτές είναι οι 12 προμήθειες που κρατάνε οι τράπεζες

admin

Τι θα περιέχει το εορταστικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ

admin

Μια παράδοξη σιωπηρή «αλλαγή» στην ατζέντα της ΕΚΤ με πολλή – πολλή σημασία

fastpath

Αέριο: Κορυφώνονται οι πιέσεις για «σκληρότερο» πλαφόν – Νέο προσχέδιο από Ελλάδα και 4 κράτη

fastpath