Image default
Ευρώπη

ΕΕ: Συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας- Τι προβλέπεται για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

Το πακέτο περιλαμβάνει πρόβλεψη για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου όταν αυτό πωλείται σε τρίτες χώρες, καθώς οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να πλήξουν τα έσοδα του Κρεμλίνου. 

Μέσω των κυρώσεων θα επιβληθεί απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από εταιρείες της ΕΕ και παροχής υπηρεσιών σχετικών με τη μεταφορά του δια θαλάσσης, εκτός από ποσότητες που θα πωλούνται σε τιμή ίδια ή χαμηλότερη με ένα επίπεδο που θα τεθεί από την G7 και άλλες χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης που επικαλείται το -.

Το νέο πακέτο επεκτείνει επίσης την απαγόρευση εισαγωγής αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων χάλυβα, και απαγόρευει την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, μηχανικών και νομικών υπηρεσιών σε ρωσικές οντότητες. 

Τα ονόματα και οι οργανισμοί που θα πληγούν από το νέο πακέτο κυρώσεων θα δημοσιευθούν αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ.

I welcome the Member States’ agreement today on the 8th sanctions package.

We have moved quickly and decisively.

We will never accept Putin’s sham referenda nor any kind of annexation in Ukraine.

We are determined to continue making the Kremlin pay.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 5, 2022

«Οι πρεσβευτές έφθασαν σε πολιτική συμφωνία επί νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μία ισχυρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Πούτιν», ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ στο Twitter.

Τι προβλέπεται για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις 27 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν την Τετάρτη το προτεινόμενο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που αποστέλλεται σε χώρες εκτός της Ένωσης. Το μέτρο ήταν υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων της G7 εδώ και μήνες.

Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες αποκάλυψαν στους Financial Times ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμών δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο, εν αναμονή της έγκρισης από την G7. Υπογράμμισαν επίσης ότι θα απαιτηθεί νέα ομόφωνη συμφωνία για την εφαρμογή τους. Η ΕΕ συμφώνησε επίσης ότι θα λάβει υπόψη την αποτελεσματικότητα, τη διεθνή ανταπόκριση και τον αντίκτυπο από το πλαφόν στις δικές της οικονομίες, αποφασίζοντας πώς να το επιβάλει, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων που θα έχουν οι κυρώσεις σε χώρες με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία επικαλούνται - και Politico. 

Υπνεθυμίζεται ότι η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος, των οποίων οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις ναυτιλιακές τους βιομηχανίες. Τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυτιλιακά έθνη είχαν ζητήσει, σύμφωνα - το -, εξαιρέσεις, καθώς θεωρούν ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες θα τιμωρηθούν άδικα, προς όφελος ναυτιλιακών ανταγωνιστών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου της Δευτέρας και το οποίο είδε το Politico. Για παράδειγμα, το σχέδιο αναφέρει ένα σύστημα επόπτευσης από την Επιτροπή, το οποίο θα αξιολογεί πρακτικές παράκαμψης, όπως η αλλαγή σημαία των σκαφών. Εάν η Κομισιόν διαπιστώσει «σημαντική απώλεια εργασιών» λόγω αυτών των πρακτικών αποφυγής, θα «προτείνει μέτρα για τον μετριασμό» των επιπτώσεων αυτών των τεχνικών για την αποφυγή του μέτρου ανώτατου ορίου τιμής.

«Εγκρίναμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων», είπε στους δημοσιογράφους ο Αντρέι Σάντος, πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ. «Περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που αποστέλλεται σε τρίτες χώρες και μηχανισμούς για την αποφυγή αποφυγής των κυρώσεων».

Προκειμένου να επιβληθεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει την τρέχουσα νομοθεσία του. Τον Ιούνιο, οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε πλήρες εμπάργκο υπηρεσιών ασφάλισης και χρηματοδότησης για το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, ενώ η ίδια η μεταφορά ως υπηρεσία εξαιρέθηκε. Οι περισσότεροι από αυτούς τους περιορισμούς θα ξεκινήσουν να ισχύουν στις 5 Δεκεμβρίου, μαζί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αργού στην ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή σε επίπεδα άνω των 910 μονάδων δεν εξασφαλίζει ανάλογη συνέχεια

admin

«Ariel»: Σύσκεψη στην ΠΠ για την επερχόμενη κακοκαιρία – Συστάσεις προς τους πολίτες

admin

Aegean: Νέο 3ετές πρόγραμμα 120 υποτροφιών για την επόμενη γενιά πιλότων

admin

Κίνα: Αγανακτισμένοι οι πολίτες για τα αυστηρά lockdowns αψηφούν τις αρχές

admin

Θεσσαλονίκη: Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια της 21χρονης φοιτήτριας

admin

Νέο «όχι» της κυβέρνησης στα τραπεζικά bonus

admin

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια

admin

Κίνα: Απώθηση καταδρομικού των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

admin

Υψηλά κόστη και ελλείψεις πρώτων υλών «φρενάρουν» την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ

admin

Διαρροή: Η στρατηγική της Επιτροπής για την υγεία στοχεύει στην επέκταση του ρόλου της ΕΕ διεθνώς

admin

Επίδομα θέρμανσης: Σχεδόν 1 εκατ. οι αιτήσεις – Οι ημερομηνίες καταβολής

admin

400 εκατ. ευρώ περισσότερα πληρώνουν οι δανειολήπτες – 800 εκατ. υψηλότεροι οι τόκοι καταθέσεων

admin