Image default
Ευρώπη

Σ. Μισέλ: Οι τέσσερις στόχοι της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής- «Καιρός να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα»

«Η ενεργειακή κρίση έχει αποκαλύψει τις ρωγμές σε μια ένωση που αποτελείται από 27 ενεργειακά ”ιδιωτικά καταφύγια”», υποστηρίζει σε άρθρο του στους Financial Times ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας «ενεργειακής ένωσης». 

Η «ενεργειακή ένωση» θα «συνεπάγεται την επανεξέταση πολλών από τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις μας και την πιο συλλογική δράση, ως Ευρωπαίοι», σημειώνει τονίζοντας πως, όπως απέδειξε η πανδημία, καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της μια κρίση αυτού του μεγέθους.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ταμπού που αφορούν τις εθνικές και ενωσιακές αρμοδιότητες. Μια ανθεκτική ενεργειακή ένωση δεν θα εμφανιστεί ως δια μαγείας από 27 εθνικά ενεργειακά μείγματα – πρέπει να τα κάνουμε συμβατά. Αυτό θα απαιτήσει ισχυρό και ειλικρινή συντονισμό μεταξύ των κρατών. Και θα πρέπει να δημιουργήσουμε το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις συνθήκες της αγοράς που να εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών και των εταιρειών μας», αναφέρει. 

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ευρώπη διανύει μια περίοδο αντίστοιχη της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάστηκε συλλογική προσπάθεια, και αυτό ακριβώς εκτιμάει ότι είναι η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα. «Το να κάνεις πολύ λίγα πολύ αργά δεν είναι επιλογή. Είναι καιρός να κάνουμε ένα κβαντικό άλμα», λέει χαρακτηριστικά. 

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, η ενέργεια είναι σαν το αίμα που τρέχει μέσα από τις φλέβες των οικονομιών. «Αλλά έχει πνιγεί από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας», την οποία κατηγορεί πως με την εισβολή της στην Ουκρανία εκτόξευσε επίσης έναν «ενεργειακό πύραυλο» στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Μισέλ, για να σηκώσει κεφάλι στο ενεργειακό ζήτημα η ΕΕ χρειάζεται να επιστρέψει στις αξίες και τις αρχές της: αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και διαφάνεια. «Αυτές είναι οι αρχές που θα μας οδηγήσουν σε ασφάλεια εφοδιασμού, ίσους όρους ανταγωνισμού και προσιτές τιμές και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς», εξηγεί και συνοψίζει τους τέσσερις στόχους που πρέπει να έχει η κοινή ενεργειακή στρατηγική:

  • Πρώτον, πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση- όχι μόνο αυτό το χειμώνα, αλλά μόνιμα. 
  • Δεύτερον, πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού- διαφοροποίηση από τη ρωσική ενέργεια, επιλογή πιο αξιόπιστων παρόχων, όχι υπερβολική εξάρτηση από μία και μόνο πηγή, έξυπνες αγορές με καλύτερη χρήση της συλλογικής αγοραστικής δύναμης μέσω της κοινής ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, ένα ποικίλο ενεργειακό μείγμα που θα μειώσει τον κίνδυνο ενεργειακής εξάρτησης. 
  • Τρίτον, πρέπει να μειωθούν οι τιμές. «Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μας σχεδιάστηκε σε μια άλλη εποχή για μια άλλη εποχή. Εάν θέλουμε να μειώσουμε την κατανάλωση, να διαφοροποιήσουμε και να επιτύχουμε καθαρό μηδέν, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία. Ο καλύτερος τρόπος μείωσης των τιμών είναι να ακολουθήσετε μια πιο συλλογική προσέγγιση». 
  • Πρέπει να ενισχυθεί η συνοχή της ενιαίας αγοράς. «Όπως είδαμε στην αρχή της πανδημίας, οι νόμιμες ενέργειες που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τους μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση αδικίας. Και τελικά θέτει σε κίνδυνο τον δυναμισμό της ενιαίας αγοράς, ενός από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά μας στοιχεία». 

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin

Στις κάλπες η Βόρεια Μακεδονία εν μέσω αδιέξοδων συνομιλιών με την ΕΕ

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin