Image default
Ευρώπη

Σημαντικά χαμηλή η αποτελεσματικότητα της γαλλικής δικαιοσύνης

Η Γαλλία υστερεί όσον αφορά τον προϋπολογισμό, το προσωπικό και τους χρόνους επίλυσης υποθέσεων σε σχέση με τους ομολόγους της στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης (CEPEJ) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (5 Μαρτίου).

Αποκάλυψε ότι η Γαλλία δαπανά 72,53 ευρώ ετησίως και ανά κάτοικο για το δικαστικό της σύστημα (εξαιρουμένων των φυλακών), πολύ μακριά από τη Γερμανία (140,73 ευρώ), την Αυστρία (137,99 ευρώ) ή τη Σουηδία (127,71 ευρώ). Ενώ το γαλλικό νούμερο είναι πάνω από τη διάμεσο (64,5 ευρώ), είναι κάτω από το μέσο όρο των 78 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες δικαστές: Η Γερμανία έχει 25 δικαστές για 100.000 κατοίκους, η Αυστρία 29, η Πορτογαλία πάνω από 19, ενώ η Γαλλία κολλάει στους 11. Ένας αριθμός που έχει αυξηθεί μόνο κατά ένα μικρό κλάσμα από το 2010 (10,68) παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του προϋπολογισμού τα τελευταία 10 χρόνια.

Η προειδοποίηση της έκθεσης ότι η Γαλλία, σε εργασιακά ή εμπορικά θέματα, βασίζεται σε μη επαγγελματίες δικαστές, δεν φτάνει μέχρι εδώ: λείπουν και άλλοι επαγγελματίες δικαστικοί λειτουργοί, όπως οι γραμματείς: υπάρχουν περίπου 35 για 100.000 κατοίκους (από 32 το 2010), σε σύγκριση με μια μέση τιμή του Συμβουλίου της Ευρώπης που ξεπερνά τις 56.

Αυτή η υποεπένδυση και η υποστελέχωση αντικατοπτρίζονται στον χρόνο διεκπεραίωσης των υποθέσεων, ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος στη Γαλλία από ό,τι στις περισσότερες γειτονικές της χώρες. Μια υπόθεση επιλύεται κατά μέσο όρο σε 637 ημέρες για τις αστικές διαδικασίες σε πρώτο βαθμό, σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή διάμεση τιμή των 237 ημερών.

Ο αριθμός αυτός μειώνεται σε 607 ημέρες για τις εφέσεις, αλλά απέχει πολύ από την ευρωπαϊκή διάμεσο των 177 ημερών. Εάν τα στοιχεία για τις πρωτοβάθμιες ποινικές αποφάσεις δεν είναι διαθέσιμα, ο χρόνος επίλυσης στα εφετεία για εγκλήματα ανέρχεται σε 399 ημέρες, σε σύγκριση με διάμεσο 121 ημέρες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα ευρήματα αυτά ευθυγραμμίζονται με εκείνα μιας πρόσφατα δημοσιευθείσας έκθεσης, η οποία προειδοποιούσε για ένα γαλλικό σύστημα δικαιοσύνης «που δεν εκπληρώνει πλέον τον ρόλο του» και δεν εξυπηρετεί τη δικαιοσύνη με αποτελεσματικό τρόπο.

Τα ευρήματα του CEPEJ έρχονται την ώρα που ο γαλλικός προϋπολογισμός έρχεται στο προσκήνιο του Κοινοβουλίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένει να δει τον προϋπολογισμό του να αυξάνεται κατά 26% κατά την περίοδο 2021-2023.

Σχετικα αρθρα

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

admin

Πυρά κατά Μακρόν λόγω πρότασης για «ανοιχτή συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή

admin

Pfizergate: Βελγικό δικαστήριο σε σύγκρουση με την εισαγγελία της ΕΕ για τις αρμοδιότητες

admin