Image default
Ευρώπη

Ολλανδία: Τέλος στην εκμετάλλευση κοιτάσματος φ/α που θα «έσωζε» την ΕΕ

Η Ολλανδία δεν θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen λόγω των σεισμών που θα προκαλούσαν και θα επηρέαζαν όσους ζουν στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στους δημοσιογράφους στην Πράγα την Πέμπτη.

Το Groningen είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο και έχει περιγραφεί ως «το μόνο δυνητικό χαρτί που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στην Ευρώπη» για να αντικαταστήσει την ολοένα και πιο διαταραγμένη προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το γιγαντιαίο ολλανδικό κοίτασμα φυσικού αερίου παρήγαγε κάποτε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου κάθε χρόνο – που ισοδυναμεί με το 10% της κατανάλωσης της ΕΕ – αλλά η παραγωγή του έχει πλέον περιοριστεί λόγω σεισμών, αναφέρει η EURACTIV.

Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μειώθηκαν από το 41% στο 7,5% της κατανάλωσης της Ευρώπης, οδηγώντας τις χώρες της ΕΕ να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες, συχνά με τη μορφή ακριβών προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η διακοπή αυτή αποτέλεσε βασικό παράγοντα της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη να εκτοξευθούν στα ύψη.

Ενώ ο Ρούτε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θέλει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen, δήλωσε ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ «ότι πρέπει να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου’ ενόψει των συζητήσεων για την ενεργειακή κρίση την Παρασκευή (7 Οκτωβρίου).

Πριν από αυτή την άτυπη συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή στις 27 πρωτεύουσες, διερευνώντας περαιτέρω τρόπους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αυτό περιελάμβανε ένα ανώτατο όριο για το εισαγόμενο φυσικό αέριο και ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ πρότειναν επίσης μια ιδέα για τον περιορισμό της αστάθειας στην αγορά φυσικού αερίου με τη δημιουργία ενός διαδρόμου τιμών.

Ωστόσο, ο Ρούτε δήλωσε ότι δεν αναμένει να επιτευχθεί κάποια συμφωνία την Παρασκευή, αν και βλέπει ότι θα γίνει στο «πολύ κοντινό μέλλον».

Οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ πρόκειται επίσης να συναντηθούν στην Πράγα στις 11-12 Οκτωβρίου για ένα άτυπο ενεργειακό συμβούλιο. Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μεταξύ των οποίων και μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά την Ολλανδία, ο Ρούτε δήλωσε ότι οι λογαριασμοί θα μειωθούν «μέσω ενός ανώτατου ορίου τιμών για τα μεμονωμένα νοικοκυριά σε ένα ορισμένο ποσό τακτικής χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».

Τον Σεπτέμβριο, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διαμορφώνει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας και κινδυνεύουν να τους διακοπεί η παροχή ενέργειας.

Πολλές άλλες χώρες θα έχουν τα δικά τους συστήματα, πρόσθεσε ο Ρούτε.

«Νομίζω ότι το ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές φυσικού αερίου, προς τις αγορές ενέργειας είναι ότι αυτοί οι σημαντικοί ξένοι ηγέτες είναι απολύτως ευθυγραμμισμένοι και έχουν την κοινή φιλοδοξία να καταλήξουν σε μέτρα για τη μείωση των τιμών», δήλωσε.

Σχετικα αρθρα

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

admin

Πυρά κατά Μακρόν λόγω πρότασης για «ανοιχτή συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή

admin

Pfizergate: Βελγικό δικαστήριο σε σύγκρουση με την εισαγγελία της ΕΕ για τις αρμοδιότητες

admin

Έκκληση στους Λετονούς να μετατρέψουν τα υπόγεια σε καταφύγια αεράμυνας

admin

Ανησυχία στην Ιταλία για την «προσωρινή διαχείριση» της Ariston Thermo Group από την Gazprom

admin